Invazia AI? Peste 260.000 de angajați din sectorul IT din America au fost concediați, într-un singur an

În cursul anului 2023 peste 260.000 de angajați din industria IT din America au fost concediați. Concedierile continuă și în 2024. În primele patru săptămâni ale acestui an, aproape 100 de companii de sectorul IT, inclusiv Meta, Amazon, Microsoft, Google, TikTok și Salesforce au renunțat colectiv la aproximativ 25.000 de angajați.

În urmă cu câteva zile Cisco a dezvăluit planurile de a-și reduce numărul de angajați cu 5% – aproximativ 4.250 de angajați din forța de muncă globală a gigantului tehnologic – pe măsură ce își intensifică concentrarea asupra inteligenței artificiale.

Marea majoritate a acestor firme sunt printre cele mai profitabile din lume. Marea majoritate a celor concediați sunt angajați cu studii superioare, marea majoritate aveau salarii mult peste medie.

Și ăsta e doar începutul.

Procesul concedierilor se va extinde și va cuprinde toate sectoarele în care se folosește tehnologia. Vom fi înlocuiți de roboți și vom ajunge să depindem de o elită care va controla totul. Ni se va spune că e spre binele nostru, că vom putea sta acasă și că vom primi totul pe tavă. Ceea ce e echivalent cu pierderea libertății de vreme ce existența noastră va depinde de capriciile unei elite.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost