Iulian Fota, secretar de stat MAE: NATO vrea să stabilească un „Schengen militar” în Europa. România este interesată să participe

NATO vrea să stabilească un „Schengen militar” în Europa, ideea aparținând lui Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în UE, a declarat, la TVR Info, Iulian Fota, secretar de stat în MAE.

Iulian Fota a precizat că România este interesată să participe la acest „Schengen militar”.

„Dacă luăm în calcul cele mai proaste scenarii trebuie să ne uităm cât de pregătiți suntem pentru un război dincolo de cel local, ca să zic așa, între Rusia și Ucraina, de ceva mai amplu și mai mare. Iar Ben (Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA- n.red) a venit, din ce știu eu, cu această idee a Schengenului militar, pentru că, pe de o parte e clar că zona probabilă de front era undeva în estul continentului european, uitați-vă și acum exercițiul NATO este concentrat pe Baltică și pe Nord.

Deci, pentru că asta este zona de prim contact dacă intențiile, ostile și agresive ale Rusiei în continuare se dezvoltă între Rusia și statele NATO și atunci ori pe vechea organizare NATO de Război Rece, grosul armatei americane și capabilitățile principale erau în continuare în Germania și în alte state alte câteva state din Europa Occidentală, Europa de Vest.

Și atunci era logic că preocuparea asta, dacă se întâmplă ceva cât de repede luăm trupele de aici și le ducem acolo, ca să ajutăm aliații și să întărim frontul, adică toată linia de front, adică de la Finlanda, care acum e în NATO, Norvegia, trecând prin țările baltice, Polonia până la România, Bulgaria și Turcia”, a spus Iulian Fota.

Acesta susține că propunerea lui Ben Hodges privind un  „Schengen militar” a fost luată după un exercițiu la noi în țară.

„Ideea i-a venit după un exercițiu pe teritoriul României, tocmai ca să testeze, să verifice un pic cât de rapidă s-ar putea face mișcarea și am impresia că a fost un exercițiu aerian și au fost și discuții foarte savuroase între autoritățile române și organizatorii acelui exercițiu, pentru că, în viziunea limitată a unora asta e legea funcționarului, trebuie să respecte legea, odată ce un parașutist a aterizat pe teritoriul României trebuia să vină omul cu ștampila, să-i pună ștampila pe pașaport și apoi să plece la aplicație sau la război. Toate aceste teste și exerciții au arătat că Europa, fiind într-o stare de pace timp de 70 – 80 de ani, și-a cam pierdut apetitul, dar și procedurile și fluiditatea lor.

Obligativitatea NATO este să fie pregătit pentru diferitele scenarii și, în momentul ăsta, NATO este foarte bine pregătit. Militarii au făcut niște lucruri absolut extraordinare în ultimii 2 ani pentru ca NATO să fie pregătit pentru toate scenariile proaste. Dar acum să nu uităm – sunt o serie întreagă de obligații care nu sunt ale Alianței, sunt ale statelor membre și întotdeauna spun – articolul 5 întotdeauna o să treacă prin articolul 3.

Articolul 3 spune că înainte de a aștepta apărarea colectivă și de a te baza pe ea, fă tu ce trebuie pentru țara ta.

Deci apărarea colectivă începe de la tine de acasă. Ori avem aici o serie întreagă de prevederi juridice, o serie întreagă de convenții care ar trebui semnate, o serie întreagă de acorduri între state, asta nu e treaba NATO și de aici nevoia asta de Schengen, și de aici mesajul lui Ben, care acum este reluat prin ultimele discuții, este – Faceti tot ceea ce ține de voi ca bilateral, multilateral, ca dacă ceva complicat se întâmplă și NATO trebuie să se miște repede conform planurilor, să ajute statele din prima linie lucrurile astea, timpul să fie cât mai scurt și să putem duce acolo tot ceea ce ne trebuie”, a declarat secretarul de stat Iulian Fota.

Reamintim că Germania, Olanda și Polonia au semnat, la Bruxelles, prin intermediul miniștrilor apărării, un acord menit să reducă birocrația care împiedică deplasarea transfrontalieră rapidă a trupelor și armelor de-a lungul unuia dintre principalele coridoare care duc de la Marea Nordului la flancul estic al NATO, după cum a relatat RostOnline.

 

 

 

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Iulian Fota, secretar de stat MAE: NATO vrea să stabilească un „Schengen militar” în Europa. România este interesată să participe”

  1. Domnul Fota , prin argumentele sale , asa zis corecte , uita ca un ” SCHENGHEN ” militar , acopera un ” SCHENGEN ” economic , afacerist si eventual politic , privind ” CONTROLUL VAMAL CONFORM NORMATIVE E.C ” de ce , fiindca atunci ” teoretic ” orice ” transport militar numai poate fi nici controlat , nici interzis ” Este ca la ” AFACEREA OPIUM AFGANISTAN ” au facut-o si rusii inaintate de 90 , au facut-o si americanii dupa 2000 , mentionez nu o spun eu , o spune ” Securistul rus -Putin ” , TELEVIZAT IN SUMMIT NATO -BUCURESTI , TVR , privind interesele NATO , de ” mascare militara ” a ” opiului din AFGANISTAN ” pe filiera ” CRUCE ROSIE ” , pentru trafic european . Mai exista un caz mai vechi ” TRUTULESCU „, mai autohton, cand in anii 90 , pe aeroportul militar Otopeni , se facea ” contrabanda cu tigari ” tot pe motivatie ” MILITARA -CRUCEA ROSIE ” dar , avantaj serviciu , ca ” in tenis ” , vorba lui TOMA CARAGIU , ARMATA DECIDE , ARMATA IMPARTE , NOI SUNTEM SUPUSI EI , FIINDCA VINE MARELE RAZBOI ” DE LA EST ” si orice este motivat pentru ” APARARE DE HUNUL DE LA EST „

Comentariile sunt închise.