Patriarhul Neofit al Bulgariei a fost înmormântat

Patriarhul Neofit al Bulgariei a fost înmormântat, sâmbătă, 16 martie, slujba de înmormântare fiind săvârșită în Catedrala Patriarhală „Sfântul Alexandru Nevsky” din Sofia.

La funeraliile Patriarhului Neofit al Bulgariei au participat înalți ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe surori, oameni de stat, diplomați și numeroși credincioși, anunță Doxologia.

Delegația Bisericii Ortodoxe Române a fost formată din IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal și Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal.

Ziua de sâmbătă a început cu Liturghia oficiată la Catedrala „Sfântul Alexandru Nevsky” de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, conduși de Mitropolitul Ioan de Varna și Veliko Preslav. Liturghia a fost urmată de slujba înmormântării, oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, care a avut și un scurt cuvânt în Catedrala Patriarhală.

La finalul slujbelor, trupul Părintelui Patriarh Neofit a fost purtat în procesiune pe un afet de tun la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Chiriachi” (Nedelya), unde a fost înhumat, slujirea fiind prezidată de Părintele Mitropolit Ioan de Varna și Veliko Preslav.

Patriarhul Neofit al Bulgariei și fratele său au fost atașați din copilărie de biserica ortodocșilor români din Sofia, a declarat sâmbătă reprezentantul Bisericii Ortodoxe Bulgare la București, Părintele Kiril Sinev.

Părintele Patriarh Daniel a transmis un mesaj cu prilejul înmormântării Patriarhului Neofit. Acesta a fost citit de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei la recepția ulterioară.

La funeralii au participat și alți reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Surori, fostul Rege Simeon al II-lea al Bulgariei – Prințul Simeon de Saxa-Coburg, Președintele Roumen Radev al Bulgariei, Premierul Nikolai Denkov, Președinta Adunării Naționale, Iliana Yotova, primarul Sofiei, Vassil Terziev, membri ai corpului diplomatic acreditați în Bulgaria.

Pe tot parcursul rugăciunilor oficiate în catedrală și al celor două zile de Doliu Național (15-16 martie 2024), credincioșii bulgari s-au perindat la sicriul patriarhului pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Patriarhul Neofit al Bulgariei a murit, miercuri, la vârsta de 78 de ani, după 11 ani de slujire în fruntea Bisericii Ortodoxe Bulgare.

 

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost