ÎPS Irineu, la hramul Mănăstirii Sfânta Cruce de la Aiud: Românii din detenţie au îndurat eroic umilinţe şi privaţiuni, izolare şi tortură, transformând iadul carceral comunist în spaţiu al unui urcuş duhovnicesc

ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent, duminică, 7 aprilie, la hramul Mănăstirii „Sfânta Cruce” de la Aiud.

Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ÎPS Irineu a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în noua biserică a Mănăstirii, a informat Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

„În Duminica Sfintei Cruci, ne amintim cu veneraţie de cei care, în timpul regimului comunist, au cunoscut la Aiud durerea Crucii. Atunci, cei mai buni fii ai Ţării, de la elita intelectuală până la ţăranii care îşi munceau pământul, şi-au mărturisit credinţa străbună cu demnitate, curaj şi viaţă sfântă. Românii din detenţie au îndurat eroic umilinţe şi privaţiuni, izolare şi tortură, transformând iadul carceral comunist în spaţiu al unui urcuş duhovnicesc. Prin jertfa şi devotamentul lor faţă de Biserică şi Neam, ei au devenit candele vii ale adevărului a căror lumină luminează tuturor”, a spus ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Evenimentul din această zi a marcat încheierea celei de-a X-a ediții a Simpozionului Național de Martirologie. Manifestarea, derulată sub genericul „Memorie și rezistență. Ipostaze ale represiunii politice în România contemporană”, a debutat vineri, 5 aprilie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cetatea Marii Uniri. Bazele Simpozionului au fost puse tocmai la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, în urmă cu mai bine de un deceniu, cu ocazia organizării unui eveniment comemorativ dedicat mărturisitorilor din temnițele comuniste, notează sursa citată.

Ridicat în semn de aleasă cinstire a memoriei celor ce au mărturisit dreapta credință în Penitenciarul din Aiud, așezământul monahal din municipiu reprezintă un loc al întâlnirii cu toți cei care, în timpul regimului comunist, s-au dovedit biruitori fervenți asupra chinurilor și asupririlor venite din partea prigonitorilor. Înființat în anul 2001 de către Arhimandritul Iustin Pârvu, Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud a fost ridicat la rangul de Mănăstire în urma deciziei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului din data de 12 octombrie 2020, la propunerea Părintelui Arhiepiscop Irineu.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost