ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, despre Recensământul populației: Suntem chemați să ne mărturisim identitatea etnică și religioasă. Naționalitatea românească, temei de unitate, indiferent de granițe și de contexte istorice

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a transmis, marți,  un mesaj în care îi îndeamnă pe credincioșii din Republica Moldova să participe la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor şi să-şi declare apartenența etnică și religioasă.

Cu această ocazie, ÎPS Petru a făcut un apel la declararea apartenenței etnice prin naționalitatea românească, limba română și credința ortodoxă.

Redăm mesajul integral:

„Preaiubiți fii și fiice întru Hristos Domnul,

Prin mila și harul lui Dumnezeu, ne aflăm într-un moment important pentru viața noastră comunitară și identitară, un moment în care suntem chemați să ne recunoaștem și să ne mărturisim identitatea etnică și religioasă în fața autorităților statului, dar și înaintea Celui care ne-a zidit cu nespusa Sa dragoste și înțelepciune.

Este vorba despre Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2024, un prilej oportun prin care putem mărturisi cine suntem, de unde venim și în ce credem.

În acest context, suntem îndemnați să ne cunoaștem și să ne mărturisim identitatea națională, lingvistică și religioasă. Astfel, vă îndemnăm cu toată dragostea să vă implicați cu fervoare și responsabilitate în acest proces al recensământului, și să vă declarați apartenența etnică prin naționalitatea românească, limba română și credința ortodoxă.

Naționalitatea românească este un temei de unitate și solidaritate pentru întreaga noastră comunitate, indiferent de granițe și de contexte istorice. Este datoria noastră, ca români și creștini ortodocși, să ne mărturisim identitatea românească cu demnitate și deplină recunoștință, să ne cinstim neamul și să contribuim la perpetuarea valorilor și tradițiilor noastre care ne definesc.

Limba română este comoara cea mai de preț a identității noastre culturale și lingvistice. Ea este expresia vie a duhului nostru național și a moștenirii istorice. Păstrarea și promovarea limbii române este o responsabilitate sfântă pe care o avem față de strămoșii noștri și față de generațiile viitoare.

Credința ortodoxă este piatra de temelie a identității noastre spirituale și religioase. Ea ne unește într-o comuniune sfântă cu ceilalți credincioși și ne îndeamnă să trăim în iubire și adevăr, să slujim lui Dumnezeu și să ne iubim aproapele. Prin mărturisirea credinței ortodoxe în cadrul recensământului, afirmăm legătura noastră strânsă cu Biserica lui Hristos și ne angajăm să trăim în conformitate cu învățăturile ei dumnezeiești.

Adresăm acest îndemn, însoțit de rugăciuni către Bunul Dumnezeu ca să binecuvânteze această inițiativă și să ne întărească în hotărârea de a fi mărturisitori ai adevărului și ai credinței noastre în orice împrejurare.

Cu arhierești binecuvântări și părintească dragoste,

♱ ÎPS Părinte Petru,
Arhiepiscopul Chișinăului,
Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor”

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, despre Recensământul populației: Suntem chemați să ne mărturisim identitatea etnică și religioasă. Naționalitatea românească, temei de unitate, indiferent de granițe și de contexte istorice”

  1. Probabil că mitropolitul Basarabiei lucrează pentru organizațiile mondialiste și implementarea infamei Agende 21.
    Recensarea locuințelor și a numărului de locuitori de pe un teritoriu dat, în acest moment , nu are nici o minimă legătură cu identitatea etnică sau /și religioasă, ci cu Strîngerea de Date Personale absolut necesare punerii în practică a acestei agende. În speță, creditul social , venitul unic universal și confiscarea proprietății .
    Imi pare rău că o spun, dar in opinia mea mitropolitul ascunde adevăratele intenții în dosul unor afirmații false .

Comentariile sunt închise.