24 mai 1962. Murea, în penitenciarul Miercurea Ciuc, Laurenția Arnăuţoiu, mama partizanilor Toma şi Petre Arnăuţoiu

În urmă cu 62 de ani, în ziua de 24 mai, în penitenciarul Miercurea Ciuc, murea Laurenția Arnăuţoiu, mama partizanilor Toma şi Petre Arnăuţoiu și susținătoare a activității  Grupului de rezistență anticomunistă din Nucșoara.

Laurenția Arnăuţoiu s-a născut la 14 octombrie 1894, în comuna Berevoiești, județul Argeș, într-o familie cu 12 copii. Era fiica învățătorului Petre Diaconescu și a Ioanei. Laurenția Arnăuţoiu s-a căsătorit, în 1914, cu învățătorul Ion Arnăuţoiu și a avut 5 copii.

În primăvara anului 1949, se constituia Grupul de rezistență anticomunistă de la Nucșoara, condus de Toma Arnăuţoiu. Câteva luni mai târziu, la 5 iulie 1949, Laurenția Arnăuţoiu a fost arestată pentru prima oară, fiind condamnată la 6 ani închisoare corecţională pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Până la eliberarea din 3 iulie 1955, a fost deţinută în penitenciarele Jilava şi Mislea, notează Memorialul Sighet.

La 3 septembrie 1958, după capturarea membrilor grupului de rezistenţă, Laurenţia Arnăuţoiu a fost arestată pentru a doua oară, de această dată primind o condamnare de 10 ani temniţă grea, pentru că nu și-a denunțat fiii. A fost închisă în penitenciarele Piteşti, Jilava şi Miercurea Ciuc. A murit în penitenciarul Miercurea Ciuc, la 24 mai 1962.

Mai multe informații despre Grupul de rezistență anticomunistă din Nucșoara sunt disponibile aici.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost