Alpinistul român Adrian Ahriţculesei a cucerit vârful Everest (8.848 m)

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani, a cucerit vârful Everest (8.848 m), după o ascensiune care a durat 12 ore.

Anunțul a fost făcut, vineri, de managerul sportiv al acestuia, Ştefan Adrian Jurca, notează Agepres.

„Ahriţculesei Adrian a cucerit Acoperişul Lumii. Este pe Everest (8.848 m). Urmează partea cea mai grea a acestei expediţii coborârea spre tabăra de bază, la 5.335 m!”, a transmit Jurca pe pagina sa de socializare.

Comunicarea cu alpinistul se realizează printr-un telefon special, conectat la satelit.

„Adrian a plecat spre vârf la ora 21,00, ora Nepalului, şi a cucerit Everestul după aproape 12 ore, la ora 8,00 dimineaţa, ora Nepalului. Starea sa de sănătate este bună, este optimist şi consumă puţin oxigen. Trebuie spus că Adrian a ales să urce pe Everest în varianta sport, în care şi-a transportat singur materialele necesare şi mâncarea, mai sus de tabăra de bază”, a declarat, pentru Agerpres, managerul sportivului.

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a plecat pe 11 aprilie spre Nepal, într-o expediţie în care şi-a propus să cucerească cel mai înalt vârf din lume. Expediţia este programată să se încheie pe 30 mai.

„Este o nouă provocare. De mine depinde totul: să fiu sănătos şi să mă aclimatizez. De asemenea, un factor important al reuşitei este vremea”, a declarat, pentru Agerpres, la plecarea din România, alpinistul din Petroşani.

El a arătat că din tabăra de bază îşi va transporta singur bagajul şi hrana spre taberele superioare, dar în ascensiune va fi însoţit de un şerpaş, care va avea rolul să-l ajute în caz de nevoie.

În vârstă de 40 de ani, absolvent al Facultăţii de educaţie fizică şi sport din Timişoara, Adrian Ahriţculesei lucrează ca optometrist la o firmă din Petroşani.

În luna ianuarie 2023, el a reuşit să cucerească vârful Mount Sidley (4.285 m), din Antarctica, şi să finalizeze astfel „Circuitul celor 7 vulcani”, devenind primul bărbat din România care îşi înscrie în palmares o asemenea performanţă.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost