Unde se duc profiturile record făcute de bănci în România? Dividende de peste 3,5 miliarde de lei pentru acționari din Austria, Franța și Italia

Sistemul bancar din România a încheiat anul 2023 cu un profit record, iar acționarii principalelor bănci prezente în țara noastră vor primi dividende de aproape un miliard de euro, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar.

Potrivit sursei citate, BCR, Banca Transilvania şi Raiffeisen, cele mai profitabile bănci din 2023, sunt pe podium şi în topul dividendelor, urmate de BRD şi UniCredit.

Ele au decis să acorde acționarilor dividente reprezentând 40% sau 50% din câştigurile de anul trecut. Acționarii celor mai mari bănci din România primesc peste 4,5 miliarde de lei cumulat, adică aproape 1 miliard de euro. Este vorba despre acționari din Austria, Franţa, Italia și România.

BCR va trimite în Austria, la banca-mamă, cele mai mari dividende, de circa 1,2 miliarde de lei, adică 50% din profitul băncii din 2023, de 2,5 miliarde lei. Banca susţine că distribuirea de dividende în 2024 este în concordanţă cu strategia de capital a grupului BCR şi că a fost informată şi BNR.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, alocă 1 miliard de lei pentru dividende în acest an, reprezentând 40% din profitul din 2023, ocupând astfel locul 2 în topul dividendelor. Decizia legată de dividende are votul acţionarilor băncii.

Locul 3 pe podium în topul dividendelor îi revine Raiffeisen Bank, controlată de grupul austriac cu acelaşi nume. Banca va da în acest an dividende de 860,4 mil. lei, reprezentând 50% din profitul din 2023 de 1,72 miliarde de lei.

BRD-SocGen, a patra cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active în 2023, controlată de grupul francez Société Générale, trimite acţionarilor în acest an dividende de 817,1 mil. lei din profitul record obţinut în 2023, de peste 1,6 mld. lei, adică 50%. Această decizie a fost aprobată de acţionari.

Acţionarii UniCredit Bank România, instituţie de credit controlată de grupul ita­lian cu acelaşi nume, au decis în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) din aprilie ca banca din România să trimită în 2024 la grupul-mamă din Italia şi la ceilalţi acţionari dividende cumulate de 647 mil. lei din profitul de peste 1,29 mld. lei din anul 2023, adică 50% din câştig.

Întregul sistem bancar românesc, format din 32 de bănci, a încheiat anul 2023 cu un profit record de aproape 14 mld. lei, cu 34% peste câştigul raportat pentru 2022. Profiturile pentru majoritatea băncilor din top 10 au crescut anul trecut cu procente individuale cuprinse între 14% şi 50%.

Cele mai profitabile trei bănci mari au fost în 2023 Banca Transilvania, BCR şi Raiffeisen Bank, cu câştiguri cumulate de circa 6,7 miliarde lei, adică circa 50% din câştigul total al sistemului bancar.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Unde se duc profiturile record făcute de bănci în România? Dividende de peste 3,5 miliarde de lei pentru acționari din Austria, Franța și Italia”

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.