Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR și liderul delegației partidului în PE, a transmis, marți, că securitatea energetică este o prioritate națională, care riscă să fie afectată de închiderea minelor de cărbune.
„Închiderea minelor de cărbune reprezintă o amenințare la adresa securității energetice a României!
Guvernanții nu știu și nu vor să apere resursele pe care țara noastră le are. Să închizi minele de cărbune în numele utopiei Green Deal este o greșeală uriașă, care confirmă neputința celor care vremelnic se află la guvernare.
Am cerut public în nenumărate rânduri redeschiderea minelor și repornirea termocentralelor. Am protestat în țară și am solicitat de la tribuna Parlamentului ca închiderea minelor să nu fie ireversibilă.
Ține de voința politică ca acest lucru să fie pus în practică. Germania a repornit, în anii trecuți, producția de cărbune, iar Polonia a prelungit până în 2049 închiderea minelor. Din păcate, în România, miniștri precum Virgil Popescu și Sebastian Burduja au luat măsuri în răspăr cu interesul național.
Cu amenințarea unui război la graniță, România are nevoie mai mult ca oricând de guvernanți care să o apere, iar securitatea energetică este una dintre prioritățile naționale”, a transmis, marți, europarlamentarul Claudiu Târziu.
Declarația a fost făcută în contextul în care un consultant independent va monitoriza extracția cărbunelui din patru mine din Valea Jiului și se va asigura că aceasta se limitează la strictul necesar.
Este vorba despre minele Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, iar supravegherea lor face parte dintr-un angajament luat de Guvernul României față de UE. În schimb, România primește un ajutor de stat de 790 de milioane de euro pentru închiderea acestor mine, după cum a relatat RostOnline.
Pe același subiect:
Minele din Valea Jiului şi-au revenit şi produc circa 1.000 de tone de cărbune pe zi
Adio cărbunelui! Cu ce mandat negociază România la Bruxelles închiderea minelor românești?
- Instanţa supremă dezbate, miercuri, contestaţia AUR împotriva hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale - 11 decembrie 2024
- La timpuri noi, oameni vechi. Jurnalista Oana Șlemco, de la făina de greieri, la vânătoarea de preoți - 10 decembrie 2024
- Radio France: Alegătorii români nu sunt o turmă care votează orbește la recomandările TikTok. Alegerile din România arată furia împotriva partidelor sistemului și o profundă dorință de schimbare - 10 decembrie 2024
Aveti tot dreptul legislativ , ca partid parlamentar , ca partid european , sa faceti o plangere privind afectarea Sigurantei Nationale Energetice a tarii , atat la nivel european cat si national .Se spune ca ceea mai buna ” vorba ” este , fapta .Daca sustineti ceea ce sustineti , acum verbal prin publicatie in cauza , faceti si ” fapta ” avand posibilitatea politica necesara , adica ” Afectarea sigurantei nationale energetice a Romaniei ” prin decizia in sine. ( luam exemplu alte tari Serbia ( ex -europene ) , dar si Germania , europeana , care isi mentin acest statut energetic privind siguranta nationala , binenteles fiecare tara in cauza prin ” decizii si solutii de depoluare ” conform doctrinei E.C in cauza .