Un consultant independent va monitoriza extracția cărbunelui din patru mine din Valea Jiului și se va asigura că aceasta se limitează la strictul necesar.
Este vorba despre minele Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, iar supravegherea lor face parte dintr-un angajament luat de Guvernul României față de UE. În schimb, România primește un ajutor de stat de 790 de milioane de euro pentru închiderea acestor mine, potrivit unui comunicat transmis de Reprezentanța CE în România.
Beneficiarul finanțării va fi Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A., care gestionează cele patru mine și centrala electrică Paroșeni, cu scopul de a închide activitatea minieră, anunță sursa citată.
„Măsurile acoperă (i) costurile sociale pentru lucrătorii care și-au pierdut sau își vor pierde locurile de muncă din cauza închiderii minelor și (ii) costurile legate de lucrările de siguranță și reabilitare necesare pentru închiderea celor patru mine, în special cele privind măsurile necesare pentru securizarea puțurilor de mină, repararea daunelor cauzate de minerit asupra mediului și recultivarea terenurilor după închiderea celor patru mine. Acest ajutor acoperă costurile eligibile suportate în perioada 1 octombrie 2023-31 decembrie 2032.
Autoritățile române s-au angajat să numească un consultant independent care va monitoriza extracția cărbunelui pentru a se asigura că aceasta se limitează strict la ceea ce este necesar pentru siguranța publică, de exemplu pentru a evita autoaprinderea, și care va furniza rapoarte anuale în acest sens”, se precizează în comunicatul de presă.
Obiectivul privind eliminarea producției de cărbune până în 2032 a fost asumat de România prin PNRR și prin Planul teritorial pentru o traziție justă.
Ministrul Burduja, de la „nu vom închide minele” la „tot ce am promis am îndeplinit”
Reamintim că ministrul Sebastian Burduja anunța, în urmă cu câteva luni, că România va negocia la Bruxelles prelungirea perioadei în care va închide minele de cărbune.
„În aceste zile, cărbunele ne-a fost din nou de mare ajutor și trebuie să o spunem răspicat. Pentru securitatea energetică a românilor, vom face tot ceea este posibil pentru a prelungi termenele pentru funcționarea termocentralelor pe cărbune și continuarea exploatărilor miniere.
Am început deja acest demers la Bruxelles încă de anul trecut, cu onestitate și responsabilitate, și îl vom continua, cu toate argumentele pe masă. Securitatea energetică a României nu este negociabilă. Este prioritate zero. Prin noi înșine înseamnă să valorificăm potențialul energetic al României pentru români”, anunța atunci ministrul Energiei.
Între timp, se pare că „negocierile” asumate de Burduja au eșuat, iar ministrul român salută finanțarea UE primită pentru închiderea minelor.
„Tot ce am promis la preluarea mandatului am îndeplinit pentru Valea Jiului”, declară ministrul Burduja, acum când închiderea minelor de cărbune din România pare o decizie ireversibilă.
Pe același subiect:
Minele din Valea Jiului şi-au revenit şi produc circa 1.000 de tone de cărbune pe zi
Adio cărbunelui! Cu ce mandat negociază România la Bruxelles închiderea minelor românești?
- La timpuri noi, oameni vechi. Jurnalista Oana Șlemco, de la făina de greieri, la vânătoarea de preoți - 10 decembrie 2024
- Radio France: Alegătorii români nu sunt o turmă care votează orbește la recomandările TikTok. Alegerile din România arată furia împotriva partidelor sistemului și o profundă dorință de schimbare - 10 decembrie 2024
- Bruxelles/ Pactul european privind migrația și aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din această săptămână - 10 decembrie 2024
Burduja si toti liberalii sunt niste mincinosi.