Noua Republică, o şcoală de lideri

Noua Republică s-a constituit ca un partid de dreapta generalist, în care s-au întâlnit oameni cu diferite sensibilităţi, şi nu a reuşit, deocamdată, să ofere un mesaj foarte concret. În alt stat UE, partidul Alternativa pentru Germania (AfD), constituit abia în 2013 şi focusat doar pe mesajul restrângerea uniunii monetare/renunţarea la euro, a trimis 7 deputaţi în Parlamentul European şi a fost admis în ECR (al treilea grup din PE). Poziţionarea NR ca partid conservator nu a fost suficient de fermă.

Modelul de partid conservator generalist trebuie abandonat. Rezultatele la alegerile europarlamentare arată zonele geografice pe care se poate concentra viitoarea campanie: judeţele campioane (Suceava, Arad, Hunedoara,Tulcea), în care s-au obţinut scoruri mai mari decât media pe ţară (0,28%), în comune şi oraşe mici. Partidul trebuie să aibă o identitate clară şi să demonstreze că poate lega concretul faptei de cel al politicii. Noţiunile de cetăţean şi cea de creştin pot fi alăturate printr-o atitudine optimistă faţă de o situaţia proastă, care să-i facă pe oameni capabili atât să vizualizeze posibilităţile reale de remediere cât şi să acţioneze, transformând posibilul în real.

Europa trece printr-o perioadă de schimbări structurale, în care i se propune un egalitarism întors împotriva creştinismului, cel care a introdus inovaţia socială în istorie. În România, cu oameni politici anchetaţi sau condamnaţi deja, are loc o revoluţie graduală. Se pune întrebarea dacă România mai are capacitatea operaţională şi instituţională de a transforma împrejurările istorice în destin.

Evenimentele din Rusia sunt o ameninţare pentru frontierea răsăriteană a UE, unde se întâlnesc două civilizaţii politice. Capturarea Odessei ar reprezenta o mutaţie geostrategică: accesul Rusiei la Canalul Dunăre-Rin. Moştenirea sovietică face din Rusia un proiect politic liberticid şi există riscul ca acesta să fie exportat în România. Acţiunile DNA oferă un spaţiu pentru alternativa integrităţii.

Succesul unei organizaţii este direct proporţional cu valoarea liderilor. Începutul modest al partidului nu are de ce să fie dispreţuit. Noua Republică se dovedeşte o şcoală de lideri şi de oameni politici pentru care alegerile din 25 mai au reprezentat doar primul test. Şefii de filiale se pregătesc acum pentru examenul de la alegerile locale din 2016. Cei care vor trece acest examen vor forma prima serie de lideri politici de la şcoala NR. La următorul congres, Mihail Neamţu nu va mai fi singurul candidat la conducerea partidului.

Sâmbătă, 28 iunie, la Arad a avut loc Congresul extraordinar al Partidului Noua Republică. Am remarcat organizarea impecabilă şi libertatea de opinie. Congresul a fost convocat la cererea unui grup care l-a contestat pe Mihail Neamţu în urma alegerilor din 25 mai. Contestatarii au fost votaţi ca delegaţi la Congres, dar nu au venit să-şi prezinte moţiunea, numită Mai e cineva aici! 

Citiţi amănunte despre Congres pe site-ul nouarepublica.ro.

 

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


11 comentarii la „Noua Republică, o şcoală de lideri”

 1. 1. Dacă NR nu a reușit să se impună, cauzele trebuie căutate și în desele și ciudatele modificări de statut și de conducere. Sigur, nu mă refer la lider…
  2. Este absolut penibil să discutăm despre ”județe campioane”, când rezultatul alegerilor reprezintă un dezastru pentru partid – dar despre asta pot vorbi mai bine cei care au participat la alegeri, în stradă, nu cei care participă doar la congrese, ca să primească, eventual, funcții.
  3. Noțiunile de ”creștin” și de ”cetățean” pot fi cu greu alăturate unor oameni care falsifică alegeri, aducând la congres oameni ”făcuți” membri de partid la ”apelul bocancilor” – adică deveniți membri după ce campania electorală s-a încheiat.
  4. ”Noua Republică se dovedeşte o şcoală de lideri şi de oameni politici…” care tocmai s-a despărțit fără regrete de câțiva oameni valoroși – ”contestatari”…
  5. Unii lideri de filiale se pregătesc să fie excluși și filialele lor se pregătesc de desființare.
  6. Înseamnă că următorul congres va fi peste 100 de ani, căci MN spunea că el va conduce partidul în această perioadă. Sau se cunoaște dinainte rezultatul alegerilor pentru funcția supremă?
  7.” Libertatea de opinie” s-a manifestat și înainte de congres, prin blocarea accesului pe site pentru ”contestatari”, prin băgarea pumnului în gură în ședințele de președinție de pe skype și, mai nou, prin blocarea accesului la mailurile lor NR.
  8. MN trebuie să se hotărască cine a avut inițiativa convocării congresului – căci par să existe declarații contradictorii în această privință.
  9. Semnatarii moțiunii MECA (între care nu mă număr) susțin că au refuzat să legitimeze un congres măsluit, organizat în mod nestatutar.

  • 1. Există un singur Statut înregistrat la Tribunal, cel de la Congresul de înfiinţare. Conform legii, singurul valabil. Acest Congres s-a desfăşurat după acel statut. Cine este de vină că, din viciu de procedură, statutul din 2013 a fost respins de tribunal? Eşti mai vechi în partid, deci poate ştii mai bine ca mine. Conform Statutului, doar Congresul poate exclude un membru din partid. La acest congres nu a fost exclus nimeni.
   2. Mi-am depus candidtatura în CEN şi am fost votată. Precizez că au fost 22 candidaţi pe 16 locuri. Întreabă-ţi colegii de ce m-au votat. Am devenit membru la sfârşitul lui mai, pentru că am merite şi pentru că îmi permite statutul la a cărei elaborare eu nu am contribuit. Pe acest site tu nu ai scris niciodată despre NR, eu da.
   3. Dintre semnatarii MECA s-au prezentat vreo 2. Nici unul nu a prezentat moţiunea, pentru că aceasta nu există, dacă nu ştiai. Toţi semnatarii MECA au fost votaţi ca delegaţi. Văd două motive pentru care nu au venit: laşitatea şi faptul că nu se pricep la politică. Ei s-au exclus din politică acum, nu din partid. Un grup (mic sau mare) vine la Congres, votează şi, chiar dacă nu are câştig de cauză, rămâne astfel în politică – nu trebuie să aibă 90% din simpatii. Am scris pe blogul meu mai pe larg depsre şedinţele filialei Bucureşti.
   4. Dacă se va desfiinţa vreo filială, va fi conform statutului. Te rog să urmăreşti şi să scrii despre asta.
   5. Eşti pătimaş şi nu te pricepi la politică. Mai învaţă 🙂

   • 1. Nu-mi aduc aminte să vă fi permis să-mi vorbiți la persoana a 2-a singular. Eu nu mi-am permis acest lucru față de dvs. și vă rog să procedați în consecință.
    2. Eu nu am spus că a fost cineva exclus. Am spus că semnatarii MECA se așteaptă la excluderi, demiteri și la desființări de filiale.
    3. Poate că aveți merite (eu nu știu care sunt) dar rămâne imoral să votați și să candidați la congres, câtă vreme nu ați participat la campania electorală și atâta vreme cât acest congres extraordinar viza această campanie. Despre asta văd că nu doriți să vorbiți.
    4. Nu am scris pe acest site despre NR pentru că nu mi se pare avantajos pentru asociație să fie amestecată astfel (nu vorbesc de membri, ci de asociație), fapt care pe dvs. nu pare să vă preocupe.
    5. Poate că semnatarii MECA nu se pricep la politică. Poate nici eu nu mă pricep și sunt dispus să învăț – chiar și de la dvs. (deduc faptul că sunteți pregătită – probabil din cărți), dacă reușiți să predați și altă materie în afara Oportunismului politic.

   • 1. Excluderile se fac doar de către Congres, conform Statutului, deci nu va fi exclus nimeni fără un alt congres.
    2. De anul trecut am tot stat de vorbă cu membri NR, şi le-am dat idei pe care le-au acceptat, cum ar fi cea despre ICE Unul dintre noi etc.
    3. ROST nu e doar pentru asociaţia omonimă. Se scriu atâtea aici, pe diverse teme. Nu ai sesizat că e important că NR e singurul partid românesc care a susţinut ICE Unul dintre noi. Puţine site-uri au scris despre asta, folosesc un eufemism pentru există şi o corectitudine politică pe invers a unor aşa-zişi oameni de dreapta (Citez „Nu-mi place de Neamţu, nu scriu despre el chiar dacă are dreptate”). Sau că e importamt că a dat un comunicat despre Strategia naţională de sănătate etc.
    4. Reiau despre MECA. Trebuiau să vină la congres, să vorbească, să fie contrazişi sau aprobaţi, să-şi asume votul final, deciziile congresului etc. Politica înseamnă şi răbdare şi să aştepţi să fii confirmat, dacă spui adevărul, desigur.
    5. Eu aştept să fiu confirmată în ceea ce priveşte MECA.
    6. Apropo de site, dacă tot scriem de atâta timp aici, putem să şi vorbim între noi 🙂 . Abia acum două săptămâni am aflat că eşti membru NR , de pe facebook. La nici un articol al meu despre NR nu mi-ai trimis vreo observaţie 🙂

   • Va propun sa revedem doar cateva din prevederile statutului pe care-l invocati (singurul inregistrat la tribunal) si cateva din implicatiile acestora:
    SECTIUNEA 11 – Congresul
    – propunerile pentru congres trebuiesc aduse la cunostinta CEN. Congresul 2014 s-a desfasurat in urma unei decizii 5/4 luate de o presedintie nerecunoscuta de statut. Congres nestatutar?
    SECTIUNEA 12 – CEN
    – CEN decide cu privire la lista partidului pentru alegerile in PE
    Lista pentru PE 2014 a fost decisa ilegal de un CNL si o presedintie nestatutare
    – CEN stabileste cuantumul cotizatiilor de membru regulate si speciale
    Ultima decizie CEN legata de cuantumul cotizatiei a fost: 50 RON. Participantii la ultimul congres trebuie sa stie ca datoreaza acesti bani lunar.
    – CEN numeste si revoca secretarul general
    Secretarul general actual nu a fost numit de CEN. Asta inseamna ca se face vinovat, chiar daca fara voia lui, de uzurpare de calitati oficiale, fals si uz de fals.
    SECTIUNEA 16 – Durata mandatului
    – Numărul de mandate consecutive pe aceeaşi funcţie în cadrul partidului este limitat la două, indiferent de funcţia deţinută în cadrul partidului.
    MN este la al 3-lea mandat consecutiv

    Va rog comentati. Puteti consulta statutul aici: http://www.nouarepublica.ro/public/files/STATUT.pdf

 2. Nu a fost lașitate neprezentarea la un congres măsluit și ilegal, ci boicot, iar cei care s-au dus să verifice ce se întâmplă acolo, s-au dus nu ca reprezentanți MECA, ci de capul lor pentru a aduna dovezi ale mascaradei. Dacă voi pretindeți că sunteți creștini și de acord cu minciuna și manipularea, atunci v-ați vândut sufletele definitiv răului. Mascarada va fi dezvăluită cât de curând.

 3. Care sint motivele care va motiveaza sa afirmati cu atata siguranta ca s-au exclus din politica,d-na Dida?

 4. 1. Noua Republica nu e un proiect revolutionar. Se va impune prin staruinta noastra in timp.
  2. Cei care au fost la congres au fost si in strada. Nu faceti delimitari pentru a genera alte deformari ale adevarului, va rog. Rezultatul e o evidenta. Si poate fi analizat din multe perspective. Masura in care s-a aflat despre noi. Masura in care am avut oameni in sectii care sa aiba grija de voturi. La Deva am avut un caz, o sectie in care la finele zilei disparusera voturile NR si PNTCD. Erau in teancul lui Diaconu. Persoana care le-a repus la locul lor, simpatizant cu studii juridice, mi-a spus sa intram in alegeri de acum cu contestatia in buzunar, pentru a avea acces la astfel de realitati imediat dupa scrutin. Cauzele pot fi multe, puteam sa le discutam. Insa opinia mea ferma este ca trebuiau discutate in alte medii decat presa centrala.
  3. De verificat legitimitatea participantilor conform conditiilor statutare. Au fost jigniti prin astfel de afirmatii membri din Hunedoara care au avut roluri cheie in campanie. Doar fiindca un distins coleg revolutionar din Iasi nu a apucat sa ii cunoasca, dar s-a grabit sa faca afirmatii publice.
  4. Oamenii valorosi nu se poarta ca niste ţaţe la piaţă. Recitiţi pamfletele şi comentariile lor. Sau chiar afirmaţiile radicale ale liderului absent de la Iaşi, chiar dacă sunt îmbrăcate într-un limbaj elegant.
  5. Foarte posibil să nu fie degeaba pregătirile lor. Prezenţa lor va fi cel mai probabil contraproductivă. În opinia mea, s-a ajuns prea departe. Rămâne de văzut
  6. Pas!
  7. Alegerea acestor colegi de a publica înainte să dezbată un material care a generat prejudicii Noii Republici a determinat limitarea accesului la site-ul formaţiunii. Pe mine au încercat să mă sune în 26 mai. Întâmplarea a făcut să nu pot vorbi atunci. Dar exista un lider de filială, membrii… Au găsit numerele acestora când au încercat să boicoteze congresul, cred că le puteau găsi şi atunci când aveau de discutat manifestul. Puteau veni la Arad şi înarmaţi cu adevărurile lor imbatabile să preia conducerea prin vot. Ar fi avut total acces la tot ce doreau.
  8. Solicitarea a venit din partea MECA prin manifest. MN a răspuns public după.
  9. Să facă ce au de făcut atunci. Eu sunt gata să răspund în faţa legii.

 5. 1. Un proiect care afirmă că va schimba actuala clasă politică și face din asta un crez afirmat în Campania de Strângere de Semnături pentru înființarea partidului este cel puțin reformist dacă nu revoluționar. A face altfel acum este ipocrizie și inconsecvență, care politic costă mult.
  2. Cei care au boicotat Congresul ilegal au fost de asemenea în stradă, au muncit deasemenea, au fost și în secțiile de vot, deci pică încă odată chestia cu cărămida în piept cine a muncit mai mult decât cine. Asta nu este decât perdeaua de fum lansată de Mihail Neamțu pentru a distrage atenția de la gravele abuzuri săvârșite și de la analiza caracterului lui. Andrei, nu de mult aveai multe să-i reproșezi; faptul că te complaci acum în minciună nu îți face cinste.
  3. Lăsați jignirile de context electoral și de discurs patetic victimizant. Bine că nu sunteți deloc jigniți pentru devierea proiectului către dughinism confesional habotnic și spre partid de autor gen prm. Eu unul mă simt nu numai jignit, ci și trădat de un om care una spunea acum 2 ani, alta răstălmăcește acum – iar inconsecvență, de data asta doctrinară.
  4. Dacă unii dintre noi au fost mai radicali e pentru că au fost mai aproape „de Soare” și s-au ars mai tare, respectiv ȘTIU MAI MULTE, pe care le vor spune într-un cadru adecvat.
  5. Demonstrați că nu suportați critica, deci nu sunteți nici democrați, cu atât mai puțin meritocrați. Dacă veți recurge la răzbunări, așa cum ați început deja cu tăierea accesului la e-mailul organizației, vă veți descalifica definitiv în frunte cu Neamțu.
  6. Un alt motiv de contestare în justiție a unei realegeri nestatutare, a treia.
  7. Nu vă mai dați fete mari, știți foarte bine ce are în cap imaturul vostru idol și acțiunile lui de după publicarea manifestului confirmă faptul că așa trebuia procedat, pentru ca toți membrii Noii Republici să afle adevărul despre liderul care se vrea absolut.
  8. Inițiativa unui congres echidistant, corect, stabilit cu acordul șefilor de filiale a fost a echipei MECA, dar prin prisma posesiunii parolelor la site, a ștampilei și a pârghiilor serverului-ului a fost deturnat către o pedeapsă la adresa MECA, fapt recunoscut de obedientul Nelu Stan, care nici măcar nu a avut înțelepciunea să tacă.
  9. Acțiunea moțiunii MECA nu te vizează și nu vizează grupul vrăjit care a făcut zid în jurul lui Mihail Neamțu exact ca pesediștii în jurul lui Iacubov. Deși știați că este vinovat v-ați compromis luându-i apărarea într-un mod penibil, fără a asculta argumentele, ci arătând cu degetul modalitatea în care s-a făcut acuzația.

Comentariile sunt închise.