Cardul de sănătate şi medicii de familie

Din presă:

„Cardul de sănătate, care acum conţine doar datele de identificare ale asiguraţilor şi în baza caruia se vor deconta toate serviciile medicale din 2015, va începe sa fie distribuit la nivel national din 20 septembrie prin Poşta Română. Cardul va deveni obligatoriu începând de anul viitor, pentru accesarea oricărui serviciu medical, cu excepţia urgenţelor.”

Ca medic de familie, mi-am exprimat o opinie în revista „Viaţa medicală” şi pe blogul meu, unde s-a stârnit o furtună. Articolul mi se pare de folos şi pentru cititorii ROST.

Distribuirea cardurilor prin Poştă costă 7 milioane euro, plătiţi de Casa de Asigurări.

După mai multe runde de negocieri cu Casa, Asociaţiile medicilor de familie au refuzat să distribuie cardul, din diferite motive.
Proiectul iniţial prevedea că acest card va fi iniţializat de medicul de familie, iar refuzul Asociaţiilor a necesitat modificarea softului, cu alte cheltuieli – milioane de euro din fonduri europene, adică bani publici.

Acum cardul poate fi iniţializat şi de medicul din ambulator sau de la Urgenţe, dar ce timp va avea el pentru completarea antecedentelor medicale, care pe fişa unui medic de familie (harnic) pot fi foarte bine documentate?

În ultimii ani presa a scris despre „dublarea” listelor medicilor de familie, care totalizau (sau totalizează) 28 milioane de înscrişi la o populaţie de sub 21 mil. Pentru fiecare pacient înscris cabinetul încasează bani lunar (capitaţie).

Dacă medicii de familie ar fi acceptat să distribuie acest card, chiar şi fără a fi plătiţi,
– ar fi ajuns la un scor la adevăr („văd câţi pacienţi am cu adevărat pe listă, nu mă poate nimeni acuza că am lista dublată”);
– cu ocazia asta îmi reevaluez pacientul (profilaxie);
– înregistrez datele de pe fişa mea pe card (o muncă de ani de zile), ceea ce va fi de folos în Ambulator (prin comunicarea medic de familie-specialist creşte calitatea actului medical).

Acum, cardul va fi trimis la adresa de pe buletin a pacientului. Pe lista mea, circa 20% pacienţi au alt domiciliu, nu cel din buletin. Unde vor ajunge cardurile lor? Se vor întoarce la Casa Judeţeană respectivă şi fiecare asigurat va trebui să se ducă personal să-l ridice. Circa 20% din banii de transport pentru pacientii aflaţi pe lista mea se pierd astfel.

Din ianuarie, decontarea serviciilor medicale se va face în funcţie de cardurile trecute prin cititor, în Cabinet. Casa va şti în timp real pe cine examinez. Frauda din sistem va scădea; există medici (specialişti şi de familie) care de ani de zile  trec consultaţii ex burtibus pe registru şi astfel încasează bani pentru servicii fictive. (Nu este singura meetodă prin care banii asiguraţilor sunt fraudaţi, desigur.) Frauda este unul dintre motivele care au făcut din implementarea cardului de sănătate o necesitate.

Vom avea problema pacientului fără card. Vor apărea conflicte între medici şi pacienţii fără card, care plătesc asigurări de sănătate. Medicii nu vor acorda consultaţii fără a avea garanţia că sunt plătiţi, prin trecerea cardului prin cititor, iar omul bolnav nu va accepta acest lucru.

Medicii de familie au şi aşa o imagine proastă. Distribuirea cardului de sănătate, în fond un document medical, făcută cu responsabilitate şi seriozitate de medicul de familie l-ar fi re-valorizat în faţa asiguratului şi i-ar fi adus un plus de demnitate în relaţia contractuală cu Casa de Asigurări. Medicii de familie s-au făcut de râs.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost