(5) Ceva despre: Zelea-Codreanu

Codreanu deputat

În 1931 legionarii participă la alegerile parţiale din jud. Neamţ. Prin „tradiţie” partidul aflat la guvernare îi hărţuia pe candidaţii opoziţiei cu şanse mari, cu scopul de a-i face să iasă din cadrul legalităţii şi a-i compromite. Codreanu este arestat şi împiedicat să-şi facă campanie. Totuşi cîştigă alegerile, fiind ales deputat pentru prima oară. Tot atunci comuniştii intră pentru prima oară în Parlament.

Alegerile parţiale la care au participat în jud. Tutova, în apr. 1932, s-au desfăşurat într-un climat de teroare pentru legionari. Ion Zelea-Codreanu şi mai mulţi legionari au fost arestaţi cînd încercau să-şi facă campanie şi s-au produs o serie de ciocniri cu jandarmii.

Ca deputat, Corneliu Codreanu s-a distins cu două intervenţii în Parlament.

A cerut pedeapsa cu moartea pentru cei vinovaţi de delapidarea banilor publici, după ce prezentat o listă cu oamenii politici care aveau împrumuturi mari la bănci, deci obligaţii faţă de grupuri de interese. De la Marele Război şi pînă în 1932 din banii publici fuseseră devalizaţi 50 miliarde de lei.

Cînd a avut loc greva de la Atelierele Griviţa, în febr. 1933, Codreanu a vorbit în favoarea muncitorilor, ale căror salarii fuseseră scăzute. Bucureştiul se afla de cîteva săptămîni sub stare de asediu din cauza mai multor greve. Armata a tras în muncitori şi au fost arestate sute de persoane.

Asasinarea liderilor legionari

Garda de Fier a fost scoasă de două ori în afara legii, în 1931 şi 1932, ceea ce i-a făcut pe legionari să candideze în alegeri cu o altă organizaţie, Gruparea Politică C. Z. Codreanu.

În dec. 1933 un guvern liberal scoate Garda în afara legii pentru a treia oară, în ultima zi în care se mai puteau depune candidaturi pentru alegerile generale. Peste 1.000 legionari sunt arestaţi; pentru Gardă nu mai era posibil să participe la alegeri.

Ca represalii pentru trădarea intereselor unei organizaţii a românilor, o echipă de legionari îl împuşcă mortal pe I. G. Duca, prim-ministru, pe 29 dec.

În ian. 1934 starea de asediu este introdusă în mai multe oraşe mari şi în două judeţe, iar cenzura – în toată ţara; ele vor fi prorogate circa patru ani.

Partidul Totul Pentru ţară a participat la alegerile generale din nov. 1937 şi a obţinut 15,5% din voturi. Pentru prima oară nici un partid nu întrunea prima majoritară şi nu putea face un guvern cu sprijin suficient în Parlament. Legea nu prevăzuse o asemenea situaţie.

După o guvernare de aproape patru ani, partidul lui Gh. Tătărăscu, exponentul politicii antiparlamentare şi autoritare a Regelui, pierdea alegerile.

Carol al II-lea îl numeşte prim-ministru pe Octavian Goga, al cărui Partid Naţional Creştin obţinuse 9% din voturi.

La 10 febr. 1938 Regele instaurează un regim de guvernare personală şi în martie dizolvă toate partidele politice. În România începea şirul unor dictaturi ce se va sfârşi odată cu Revoluţia din decembrie 1989.

În aprilie Codreanu şi alţi şefi legionari sunt arestaţi. Codreanu dizolvase Garda de Fier pe 21 februarie şi interzisese orice activitate, în speranţa că legionarii vor fi puşi astfel la adăpost de represalii.

Din ordinul lui Carol al II-lea, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938 Codreanu şi alţi 13 lideri legionari sunt asasinaţi în pădurea de la Tîncăbeşti.

 

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „(5) Ceva despre: Zelea-Codreanu”

  1. din cate stiu, NU legionarii l-au ucis pe DUCA. Au fost altii si au pus in carca legionarilor aceasta crima.
    Atunci, ca si acum, Romania avea dusmani din afara dar si din interior, romanii aflati la guvernare.
    Si atunci, ca si acum, pentru un pumn de arginti, si-au tradat interesul national.
    Saraca Romanie.
    Desteapta-te romane !

  2. DUCA o fost asasinat de catre legionari toata ziua,NICADORII si-au recunoscut fapta dupa cutumele legionare(asumarea faptelor savarsite)o echipa de 3 s-au constituit intr-un comando pt asasinarea lui DUCA asta din initiativa proprie(fara) ordin de la CAPITAN.

Comentariile sunt închise.