Adevărul despre 23 august 1944

Propaganda comunistă ne-a învățat că 23 august 1944 a reprezentat „momentul de eliberare de sub jugul fascist odată cu întoarcerea armelor împotriva Germaniei Naziste alături de trupele sovietice eliberatoare”. Ca de obicei, comuniștii mințeau.

23 august 1944 a reprezentat data la care România a capitulat necondiționat fără să semneze nici un fel de acord prealabil deși avea destule atuuri, cel mai important fiind lanțul Carpaților, o fortăreață naturală care ar fi încetinit mult înaintarea trupelor sovietice. Chiar și Stalin a recunoscut că rezultatul războiului era încă incert în momentul la care România a întors armele împotriva Germaniei. Acordul de armistițiu a fost semnat 20 de zile mai tîrziu, abia pe 13 septembrie 1944, la Moscova.

23 august 1944 a reprezentat momentul în care România a cedat Uniunii Sovietice controlul asupra teritoriului propriu, a reprezentat momentul în care rușii au început jaful și crimele împotriva populației autohtone în timp ce armata româna lupta împotriva trupelor germane. Sînt mărturii numeroase din zilele respective, a intrat în folclorul românesc expresia „Davai ceas”, expresie folosită de soldații ruși pentru a cere ceasurile românilor.

Faptul că România s-a predat fără condiții și fără să semneze vreun act a permis rușilor să trateze trupele românești ca inamice deși acestea nu mai opuneau rezistență. Este edificator faptul că doar în primele 24 de ore dupa lovitura de stat de la 23 august 1944, 130.000 de soldați și ofițeri ai armatei române au fost luați prizonieri de trupele sovietice  în Moldova. Ca și termen de comparație, în primii trei ani de război 147.000 de soldați și ofițeri români au căzut prizonieri.

Armistițiul semnat cu Rusia prevedea, printre altele:

 • Plata a 300 milioane de dolari ca despăgubiri de război în decurs de șase ani sub formă de mărfuri, produse petroliere, lemn, vapoare maritime și fluviale, mașini, etc.
 • Permitea Uniunii Sovietice să emită monedă pe teritoriul românesc, practic să tipărească bani, fără să specifice nici o limită și se obliga să-i și răscumpere: „Guvernul român va răscumpăra în timpul și în termenele pe care Înaltul Comandament Aliat (Sovietic) le va decide, toți banii emiși de către Înaltul Comandament Aliat pe teritoriul românesc” (Anexa 10 a Convenției de la Moscova).
 • România se obliga să întrețină toate trupele rusești aflate pe teritoriul României fără să stabilească vreo limită și vreo durată a șederi acestora pe teritoriul românesc.

Cînd s-au aflat la București condițiile armistițiului semnat la Moscova Iuliu Maniu a spus: „Mai bine n-am fi semnat nimic, rezultatul ar fi fost același” iar Ion Mihalache, vicepreședinte PNȚ, a completat: „Mai bine și-ar fi tăiat mîna decît să semneze„.

Și acesta a fost doar începutul, jefuirea României de către Uniunea Sovietică a continuat pîna în 1958, anul în care trupele armatei roșii, „eliberatoare”, au părăsit teritoriul țării noastre.

În concluzie, 23 august 1944 reprezintă un moment negru în istoria României. Este rușinos pentru clasa politică de atunci, în frunte cu regele, că nu au fost în stare să profite de atuurile pe care încă le avea România și au capitulat fără condiții în fața barbarilor de la Răsărit.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


6 comentarii la „Adevărul despre 23 august 1944”

 1. > Chiar și Stalin a recunoscut că rezultatul războiului era încă incert în momentul la care
  >România a întors armele împotriva Germaniei.

  Albert Speer sustine ca germanii erau foarte aproape de a realiza bomba atomica. Daca aceasta ar fi fost realizata existau mijoale de a realiza bombardamente atomice asupra Angliei armatei rosii si asupra SUA: submarinele germane puteau fi adaptate pt a o lansa asupra oraselor americane. Cele 6 luni cu care Romania a scurtat razbouil, ar fi putut in aceasta situatie sa incline balanta in favoarea axei.

  Iesind din universul ipotezelor putem intra in cel al profetiilor:
  1) Sf Serrafim de Virita le profetea rusilor in 1941, dupa ocuparea regiunii lor: „Nemtii sunt ca niste „oaspeti”. Asa cum au venit peste noi, asa se vor intoarce in tara lor.
  2) Exista si o profetie a lui Agatanghel de cateva sute de ani: „Vulturul (armata germana) va ajunge pana la inima ursului, dar chiar atunci se va ridica o fiara apocaliptica, …. si vulturul va fi invins.
  3) Sf Serafim de Sarov si alti sfinti vazatori cu duhul rusi vorbesc despre faptul ca rusii sunt un popor cu destin apocaliptic, mai exact ca neam vor dainui pana pe vremea lui antihrist, si mai au multe de spus in istorie (NU NEAPARAT IN SENSUL BUN).

  Dupa parerea mea, din punct de vedere teologic, Hitler a facut 2 mari greseli: s-a legat de 2 neamuri apocaliptice pe care nu avea cum sa le disatruga.
  1) evreii care slujesc fiarei apocaliptice si care vor istaura pe antihrist – in cond in care 1/3 din ei vor reveni la ortodoxie.
  2) rusii, care ne place sau nu nu si-au epuizat rolul istoric si nici nu si-l vor epuiza curand.

  La una din conferintele sale, tinute in anii 80 la Fac de Romana, poetul Ioan Alexandru era de parere ca Dumnezeu a dat gerurile napraznice din iernile 1941, 1942 care au dus la dezastrul armatei germane.

  PS: Mu sunt sigul dar parca parintele Arsenie Boca i-a explicat lui Antonescui faptul ca razboiul nu poate fi castigat. In mod cert in luarea deciziilor nu a tinut seama de sfaturile unui Daniil Sihastrul. Intr-o vreme in care exista cuv Arsenie Boca ce avea darul profetiei…

  Cum a gandit regele Mihai, consilierii sai, Maniu si Bratianu e greu de spus daca a fost corect sau nu. Totusi inca din 1943, la Teheran Romania fusese vanduta Rusiei.

 2. Dupa marea apostazie de la Ferara-Florena (1439) urmata de dezastrul de la 1453, Rusiei i-a venit ideea de a se proclama a 3 a Roma. Spre deosebire de Imperiul bizantin, (cel putin in primele secole) tzarii rusi au intele prin a 3 a Roma un stat etnic rusesc, care sa asimileze natiunile ortodoxe, inclusiv pe plan bisericesc.

  O critica a ideologie legate de a 3 a Roma o face Nichifor Crainic in cartea despre Dostoievsky – curs tinut la fac de teologie in perioada interbelica.

  Cu toate acestea, imparatia ruseasca a avut si unele din trasaturile autentice ale unei a treia Rome (in conditiile in care multi contesta acest lucru).

  Cine va citi talcuirea Sf Ioan Gura de Aur catre Tesaloniceni (referitoare la taina faradelegii), poate recunoaste faptul ca vidul de putere lasat de caterea Romei in erezie si de prabusirea Imperiului bizantin sub turci a fost luat de Moscova.
  Sf Ap Pavel spune ca antihrist nu se poate arata pana cand nu va fi inlaturat ceea ce-l opreste. Sf ioan Gura de Aur, talcuieste faptul ca ceea ce-l opreste pe antihrist are si o componenta politica. Daca Sf Pavel ar fi spus explicit acest lucru, ar fi fost acuzat explicit de judecatorii de la Roma, ca instiga la distrugerea imperiului.

  Intr-o carte in 2 volume cu sfinti de la Athos aparura in anii, se spune cum unui monah vazator cu duhul i s-a descoperit ca tarul a fost inlaturat de la putere in urma evenimentelor din 1917. Acesta a spus: „Ultima imparatie crestina a cazut”.

  Ne place sau nu, Rusia cu bune si cu rele (pt romani mai mult cu rele) mentine un precar echilibru mondial. Ultima bariera politico-militara impostriva „uraciunii pustiirii”, pe care noi incepem sa o percem tot mai mult prin legile anticrestine care ni se impun.

 3. In Prohodul necenzurat, la Starea a II a exista versurile:

  61. Cel făr’ de-nceput,
  Veşnice Părinte, Fiu şi Duh Sfânt,
  Întăreşte stăpânirea ’mpăratilor
  Împotriva duşmanilor, ca un bun.

  Se vede clar faptul ca NUMAI REGALITATEA, INTARITA HARUL DE DUMNEZEU poate lupta impotriva dusmanilor [lui Hristos].

  Regele Mihai trebuia sa inteleaga la Londra in 1947 ca Romania este data ‘cu acte in regula’ lui Stalin de catre masoneriile occidentale; ca nu mai are ce cauta in tara.
  REGELE ERA PASTRATOR AL HARULUI REGALITATII, CA ARE MANDAT DIM PARTEA LUI DUMNEZEU, CA NU SE RENUNTA DE BUNA VOIE LA EL.

  TREBUIA SA RAMANA CA FARA REGE IN OCCIDENT, DAR CU HARUL REGALITATII DEPLIN !

  DACA AS FI FOST IN LOCUL LUI, SI AS FI AVUT DE PASTRAT REGALITATEA IN SCHIMBUL VIETII A „1000 de steudenti”, NU M-AS FI LEPADAT DE HARUL LUI DUMNEZEU, FORMAL PT CA ACESTA ERA ATUUL MEU PT A LUPTA IMPOTRIVA TAINEI FARADELEGII ! O stim de la Petru: lepadare chiar formala, ramane lepadare.

  Dar inca o data, trebuia sa ramana in occident, fara sa mai intre in complicatiile insolvabile din Romania.

 4. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a alăturat iniţiativei Reţelei Europene „Memorie și Solidaritate”, „Remember. August 23”, derulată din 2013 pentru comemorarea victimelor regimurilor totalitare din secolul XX.
  Pe 23 august, ziua semnării pactului Ribbentrop-Molotov în 1939, sunt comemoraţi toți cei care au pierit ca urmare a acțiunilor criminale ale național-socialismului și comunismului.

Comentariile sunt închise.