Extraordinar tupeul cu care minte Ponta!

Se pare că pentru Ponta minciuna este ceva natural, altfel nu-mi explic cum poate să mintă cu atîta nonșalanță. N-au trecut decît trei zile de cînd i-am demontat minciunile legate de marile sale realizări economice dar iată că reia pe Facebook aceeași minciună.

Ieri a publicat, apropo de moțiunea de cenzură fără șanse de reușită a PNL, următoarele:

Ce ar fi trebuit să discutăm azi la moțiune!

Ponta minte în legatura cu economia

Primul lucru dubios este exprimarea vagă „Ultimul an din guvernarea PDL (actualul PNL)„. Oare cît de greu e să dea luna și anul la care se referă? În lipsa acestora îmi permit să fac o comparație pertinentă între situația din mai 2012, luna cînd a preluat frîiele guvernării, și prezent.

Căutînd pe internet am găsit un document al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă cu situația șomajului la sfîrșitul lunii iunie 2013 dar care ne ajută să aflăm șomajul din iunie 2012, o lună după ce Ponta a devenit prim ministru.

somaj iunie 2013

Printr-o simplă operație artimetică aflăm că în iunie 2012 rata șomajului era de 4,58% (4,96% – 0,38%). În prezent rata șomajului este de 6,7%. Tot printr-o simplă operație aritmetică aflăm că șomajul a crescut sub bagheta magică a lui Ponta cu  2,12% (6,7% – 4,58%).

Acum să analizăm evoluția prețului benzinei așa cum îl prezintă Ponta. Conform lui, litrul de benzină s-a ieftinit cu 0,88 lei, procentual înseamnă o ieftinire cu aproximativ 15%. Ceea ce nu-i deloc rău!

Doar că Ponta uită să menționeze că benzina s-a ieftinit datorită reducerii prețului barilului de petrol pe piața internațională. La sfîrșitul lunii iunie 2012 barilul de petrol era cotat la un preț de 91$ Brent. Astăzi același baril de petrol costă 48,23$. (Nasdaq) Procentual, barilul de petrol s-a ieftinit cu 47%!

Dar hai să nu fim răi și să nu comparăm merele cu perele. Să vedem evoluția prețului benzinei în aceeași perioadă în SUA. La finalul lunii mai 2012 prețul mediu al galonului de benzină în SUA era de 3,636$ (CNN Money). În prezent același preț este de 2,288$ (AAA). Procentual înseamnă că în aceeași perioadă benzina s-a ieftinit în SUA cu 37%!

Are dreptate Ponta cînd spune că aceste lucruri ar fi trebuit dezbătute ieri în Parlament în cadrul moțiunii de cenzură.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Extraordinar tupeul cu care minte Ponta!”

 1. Ne-am lamurit ca pe scena politica din Romania joaca doar cabotini.
  Actori mediocri fara educatie si talent, rosi de complexe de inferioritate convertite in complexe de superioritate, fanfaroni indecenti interpreteaza roluri bine retribuite intr-o piesa scrisa de un dramaturg cu identitate necunoscuta, dupa toate aparentele, schizofren.
  Dramaturgul aude voci. Nu stim cate voci aude dramaturgul.
  Publicul, adica noi poporul, privim dezorientati spectacolul si asteptam o improbabila pauza.

  Urmatorul comunicat m-a condus spre ionescienele idei de mai sus:

  „16 Septembrie 2015

  Se reiau plățile către România în cadrul POS Mediu și POS Creșterea Competitivității Economice

  Comisia Europeană a decis ieri, 15 septembrie 2015, să reia plățile către România în cadrul POS Mediu și POS Creșterea Competitivității Economice, în urma remedierii deficiențelor din sistemele de management și control.

  ”Deblocarea acestor plăți ne confirmă că eforturile depuse de autoritățile române, pe parcursul a patru luni, au avut rezultatele așteptate. Comisia Europeană a considerat că măsurile luate de noi au dus la funcționarea corectă a sistemelor manageriale și de control și, în consecință, se pot relua transferurile de la bugetul comunitar către bugetul României. Ca rezultat, estimăm că într-o primă etapă vor fi rambursate către România aproximativ 120 milioane euro, aferente declarațiilor de cheltuieli deja transmise. Pentru pasul următor, pregătim pentru a fi certificate și transmise către CE declarații de cheltuieli în valoare totală estimată de aproximativ 221 milioane euro, ceea ce înseamnă că în curând vom deconta și alte sume aferente axelor deblocate acum”, a declarat Marius Nica, ministrul fondurilor europene.

  În luna aprilie a.c, în urma unor audituri ale CE, au fost decise întreruperi temporare ale rambursărilor de la Bruxelles către România pentru axe ale Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), Programului Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu), Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Beneficiarii fondurilor nu au fost afectați, plățile către cei care derulează proiecte europene fiind asigurate de la bugetul de stat.

  La începutul lunii septembrie, CE a decis și deblocarea plăților pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, România urmând să primească, până la sfârșitul acestei luni, 480 de milioane de euro pentru cheltuielile efectuate în proiectele europene finanțate din POSDRU.

  Ministerul Fondurilor Europene – Unitatea de Comunicare
  Tel: 0372 838 757
  E-mail: [email protected]

  Deci, actorii politici au fost si sunt competenti si demni de increderea.

Comentariile sunt închise.