De la marginalizarea religiei la promovarea libertinajului sexual

Se pare că nu trece o zi fără ca în ziarul Adevărul să apară materiale în care religia e atacată în timp ce sînt promovate ideile așa zis „progresiste”: homosexualitatea, libertinajul sexual, pornografia etc.

Azi am găsit un alt articol de gen, intitulat „România, încă ruşinea Europei. Ce riscuri implică lipsa educaţiei sexuale în şcoli„, în care autorul, Mihai Copăceanu, pintre altele, scrie următoarele:

Şi mai grav, România este unul dintre puţinele state europene care nu are nimic în programa şcolară despre sănătatea sexuală sau educaţia sexuală, educaţia pentru sănătate sau orice legat de relaţiile dintre oameni, pubertate sau de prevenire a unor boli cu transmitere sexuală. România ignoră acest aspect important al vieţii umane.

[…]

În România, slavă Domnului, avem religie de la clasa pregătitoare până în clasa a 12-a, deci 13 ani. 13 ani elevul în şcoala românească învaţă despre istorii biblice, poveşti despre Dumnezeu şi altele, reale sau imaginare, unele pot fi de folos, altele nu. Dar în aceeaşi Românie, în care învăţământul este obligatoriu, viitorul cetăţean român nu află nimic despre corpul său, dezvoltarea psihosexuală, pubertate, viaţa sexuală, riscuri.

Primul lucru care m-a surprins a fost biografia autorului, sublinierile îmi aparțin:

Mihai Copăceanu este psiholog. Dublu licenţiat în teologie şi psihologie la Sibiu a aprofundat studiile de psihologie prin burse de cercetare la Bologna și doi ani la Oxford. De asemenea, a absolvit un program masteral în adicții la Institutul de Psihiatrie (Kings College London) din Londra. A publicat două cărţi „Freud sau Religa. Totem. Iluzie Critică” (Ed Agnos, 2008, 279pg) şi „Ortodoxie la Oxford. Te-am găsit Doamne! Mărturiile a 12 englezi convertiţi la Ortodoxie” (Ed Deisis, 2010, 180pg). Este pasionat de psihologie, educaţie, cultură şi religie. A lucrat în presă şi colaborează la diverse publicaţii. Crede în potenţialul celor tineri şi în România.

După o asemenea biografie m-aș fi așteptat la mai mult de la Mihai Copăceanu.

Dar să trecem la demontarea neadevărurilor din ziarul Adevărul.

În primul rînd, la fel ca și în cazul religiei, există o altă materie opțională intitulată „Educație pentru sănătate„, care se predă din clasa I-a și pînă în clasa a XII-a.

Iată ce conține programa acestei discipline pentru clasele a cincea și a șasea:

SĂNĂTATEA REPRODUCERII ŞI A FAMILIEI

7.1. Sentimentului de iubire faţă de cei apropiaţi şi a ataşamentului faţă de familie
7.2. Prietenia şi iubirea: factorii care influenţează deciziile de implicare/neimplicare în relaţii interpersonale

Și iată ce găsim în programa pentru clasele a șaptea și a opta:

SĂNĂTATEA REPRODUCERII ŞI A FAMILIEI

5.1. Ceasul organismului feminin, ceasul organismului masculin
5.2. Comportament sexual responsabil: atitudini faţă de debutul vieţii sexuale
5.3. Mituri legate de sexualizare/comportament sexual (reacţii comportamentale faţă manifestările anatomo-fiziologice ale pubertăţii)
5.4. Infecţii cu transmitere sexuală – comportamente cu risc în transmiterea HIV/SIDA
5.5. Planuri de viaţă: familie, relaţii sociale, impactul vieţii sexuale asupra viitorului
5.6. Concepţia şi sarcina – riscurile sarcinii în pubertate şi adolescenţă pentru mamă şi copil
5.7. Sarcina nedorită şi avortul – servicii sociale: planificare familială, consiliere
5.8. Violenţă în sexualitate, abuzul sexual

Adică exact ceea ce Mihai Copăceanu spune că nu se studiază în școlile românești.

În al doilea rînd nu înțeleg atacul gratuit din partea unui licențiat în religie asupra predării religiei în școală. După cum am văzut mai sus, atît religia cît și educația sexuală, se predau la fel, ca discipline opționale.

Scopul promotorilor „educației sexuale” în școlile românești este explicat pe larg aici. Redau doar primul paragraf:

Educația sexuală este o mișcare socială al cărei scop este să-i facă pe copii deschiși la orice formă de exprimare sexuală posibilă. Educația sexuală nu îi învață pe copii despre prevenirea bolilor, ci despre libertatea sexuală. Educația sexuală este despre schimbarea societății, copil cu copil, rând pe rând.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


10 comentarii la „De la marginalizarea religiei la promovarea libertinajului sexual”

 1. va multumesc pentru comentariu. din pacate prea multe nu ati retinut.
  1) Biografia unui autor chiar nu conteaza in analiza unui articol. Conteaza ce si cum scrie. Dar daca tot ati adus vorba, dimpotriva, biografia mea ma indreptateste, in deplina cunoastere si responsabilitate sa comentez inclusiv subiectul religie. Deci un avantaj.
  2) materia la care faceti amintire e optionala…practic rar predata.

  3) M-as fi bucurat sa cititi si sa analizati datele si cercetarile din articol
  cu gand bun,m

  • Va multumesc si eu pentru comentariu.
   Spuneti ca materia este optionala si ca e rar predata. Si eu tot acelasi lucru il spun, ca materia e optionala, dar exista. Din pacate nu stiu cit de rar este predata, ar fi interesant de aflat.

   Spuneti ca nu v-am citit cu atentie articolul, tin sa va contrazic. Ca sa va citez: „Şi mai grav, România este unul dintre puţinele state europene care nu are nimic în programa şcolară despre sănătatea sexuală sau educaţia sexuală, educaţia pentru sănătate sau orice legat de relaţiile dintre oameni, pubertate sau de prevenire a unor boli cu transmitere sexuală.
   Observati contradictia? Nimic inseamna nimic, Romania are in programa scolara o disciplina care trateaza exact sanatatea si educatia sexuala si nu doar de acum ci de mai bine de 10 ani.

   Dupa parerea mea altceva ar trebui sa fi transmis, si anume ca materia asta optionala ar trebui facuta obligatoriu, nu sa spuneti ca nu exista.

   PS Si religia este tot optionala dar se face mare caz, inclusiv de dumneavoastra, ca este predata timp de 13 ani.

   Numai bine si dumneavoastra.

 2. Trebuie sa luati in considerare ca in limbajul folosit la Oxford ortodoxie inseamna ceea ce noi numim in mod curent satanism. Acolo se vorbeste „newspeak”, nouvorba sau novlimba, ma rog ii spuneti cum vreti.

 3. Domnule Mihai Copaceanu,

  Sunteti o forma fara fond, sau mai grav un propagandist !
  Nu ati inteles numic nici din religie nici din psihologie.

  Viata desfranata duce inevitabil la depresii, care culmineaza in anumite situatii cu sinucideri.
  CA PSIHOLG AR FI TREBUIT SA STITI ACEST LUCRU ! SI SA AVERTIZATI TINERII.

  In occodentul in care tinerii traiesc dupa principiile dvs, depresiile sunt mult mai frecvente decat in Romania, iar cabinetele psihologice mult mai dese; si au pacienti din belsug.
  Ar trebui sa fi citit statistici reale dar la care se are acces mai greu, dupa care 30% din tinerii germani sufera de depresii grave. In tara in care curge lapte si miere.

  Ca teolog ar fi trebuit sa stiti, ca acele depresii care sunt cauzate de pacate grele nu pot fi vindecate de psihologi ci de duhovnici prin Taina Sf Spovedanii. Prin urmare, medicina clasica (psihiatrul, psihologul) nu poate vindeca niciodata depresia ce ara ca si cauza pacatul – in particular al desfranarii. Ea poate anestezia crizele bolnavului folosind diverse produse farmaceutice; dar dupa ce efectul anesteziei trece, simptomele revin. Consumul pe termen lung al calmantelor, duge la dereglari grave ale metabolismului.
  Stiti ca multe din vedetele celebre de la holiwood, au fost si sunt depresive; iau pastile cu pumnul; nu de putine ori au murit din cauza asta.

  Doua avertismente ale Matuitorului la care e bine sa reflectati:
  – CU NEPUTINTA pacatul sa nu vina in lume, DAR VAI ACEULUIA PRIN CARE VINE !
  MAI BINE I-AR FI SA-SI LEGE O PIATRA DE GAT SI SA SE INNECE !
  – Oricine va strica una din aceste porunci si va invata pe altii, mic se va chema in Imparatia Cerurilor – adica va ajunge in iad.

  Cu toate astea va dau un sfat: mai devreme sau mai tarziu, datorita articolelor smintitoare, veti fi la modul dureros sub influenta demonilor depresiei. In loc sa luat pastile sau sa va spanzurati, cautati un duhovnic de manastire; stati langa el pana va vindecati.

 4. Si inca ceva domnule DUBLU LICENTIAT: inca din Vechiul Testament, inteletul Solomon avertizeaza:

  MAI BINE CAZI DE PE CASA, DECAT DIN CUVINTELE GURII TALE !

 5. Frate Mihai, m-ai dezamagit complet! Sincer, aveam alta parere despre tine…

  Nu inteleg ce ai patit, ce te-a apucat asa deodata sa faci apologia „educatie sexuale” ?!

  Ca crestin, ma asteptam din partea ta sa o faci altfel. Asta nu e o materie ce se preda la catedra!

  Da, tineri nostri trebuie educati, dar nu oricum, nu in duhul aceste lumi cazute.

 6. „Adevarul minte!” scandau golanii, printre care ma aflam si eu in Piata Universitatii, in ’90.
  Afirmatia este si astazi valabila.
  In mod sigur, in cazul domnului Mihai Copaceanu lucrurile sunt ceva mai complicate.
  Cu o asemenea biografie si astfel de convingeri: http://elite.lsrs.ro/2011/09/17/mihai-copaceanu-%E2%80%93-%E2%80%9C%E2%80%A6-am-invatat-sa-gandesc-drept-sa-gandesc-critic-sa-adresez-intrebari-pertinente-am-invatat-cum-sa-studiez%E2%80%A6%E2%80%9D/, este absolut natural ca si-a facut foarte multi dusmani in Romania, tara in care sunt promovate nonvalorile. Domnia sa a fost sustinut de fundatia Ion Ratiu, nu de Voiculescu sau Soros.
  Articolul de mai jos imi sustine afirmatia.
  „Ora de Sibiu” publica un material in care este incriminat domnul Copaceanu pentru atitudinea sa publica IMPOTRIVA libertinajului sexual promovat de directoarea psihologilor scolari din Sibiu, Mirela Pui, clinician specialist in terapia cuplului.
  http://www.oradesibiu.ro/2014/09/10/razbunare-pe-internet-impotriva-fostului-sef-un-psiholog-scolar-sibian-a-manipulat-presa-prin-blogurile-adevarul/
  Nu stiu de ce a ales domnul Copaceanu sa scrie si la Adevarul.
  Imi place sa cred ca a facut-o tocmai in ideea ca acel mediu trebuie penetrat de intelectuali cu alte valori morale decat cele ce guverneaza organul de presa in chestiune.

  Citind articolul pe care ni l-ati propus, mi-a venit in minte cazul psihologului Andrei Partos, invitat cu respect si admiratie intr-o emisiune estivala, la un post de televiziune incisiv si duplicitar.
  Andrei Partos este o figura aproape mitica a „rezistentei prin muzica rock si folk” in Romania anilor ’70 -‘ 90’ (aproximati cu plus).
  In Facultate, avea reputatia unui tip care studia temeinic din restanta in restanta si zdrobea inimile studentelor ce il epuizau „afectiv” noapte de noapte pe plaja nudistilor din Costinesti. Avea farmec, multi prieteni lipsiti de prejudecati si si mai multi prieteni sociologi cu care colabora muzical, nestingherit de securitate.
  Paunescu inflacara tineretul, pregatindu-l pentru alternativa „Nicu Ceusescu-Presedinte al generatiei in blugi ” si Andrei Partos pentru alternativa pe care o traiesc romanii astazi.
  Dupa foarte multi ani, am aflat ca disc jockeyul de la Costinesti si-a continuat sederea pe malul marii dupa absolvirea studiilor, in calitate de clinician pedo-psiholog si ulterior, intr-un spital de psihiatrie. A doua optiune o inteleg, prima numire insa…
  Cei ce au amintiri despre Costinestiul anilor”70, revad cu ochii mintii plaja intesata cu nudisti studiosi, separata cu o sfoara de plaja pentru pionierii potential pacienti ai disc jockeyului psiholog.

  Cred ca trebuie sa renuntam a considera ca nenorocirile ce se abat asupra noastra vin strict din exteriorul tarii, ca toti romanii au trait cu frica de Dumnezeu si rusine de oameni pana in’90, ca cei care au colaborat cu ticalosii au facut-o doar sub constrangere.
  Comunismul a fost o maladie contagioasa care a produs aberatii organice in trupul tarii si a lasat sechele foarte greu de vindecat.
  Nimeni nu a solicitat pana acum date precise privind numarul de copii din orfelinate angajati de Securitate, mutilati mental si sufleteste timp de aproape o jumatate de secol.
  Experimentul Pitesti a facut parte din experimentul Romania, gandit de straini si aplicat cu complicitatea romanilor.
  Explicatia persistentei bolii o gasim in Sfanta Evanghelie.
  Acest fel de boala diavoleasca nu iese din om decat prin interventia unita a urmasilor Apostolilor lui Hristos, lepadati de poftele trupului si in stare de rugaciune perpetua .
  Problema noastra este ca avem din ce in ce mai putini urmasi ai Apostolilor Mantuitorului si din ce in ce mai multi absolventi de teologie.

 7. @clement
  Andrei Partos avea si rubrica muzicala rock la Radio programul 3 pt tineret. Ca evreu avea spate puternic si la cultura si la securitate, asemenea lui Iosif Sava de exemplu.
  Mai avem cazuri: Vladimir Tismaneanu, Mihai Razvan Ungureanu, Andreea Esca. – e drept din alte generatii. Nici Florian Pittis nu a fost de capul lui – ( Monica Fermo-cartea Inviind pe drumul Damascului).

  Din ce am ascultat la radio, „valorile muzicale” ale domnului psiholog tineau de valorile anti-crestine ale generatiei hipiotilor franco-americani, – desigur la standartele minime permise de cenzura comunista..

 8. @ Romeo B

  Este foatre interesanta observatia dumneavostra.
  In liceu, tot corpul etnicilor evrei din clasa mea a ales sa dea admitere la Filosofie, sectia psihologie.
  Examenul la anatomie era greu si imi amintesc precis ca nu il dovedeau pe Ranga cu niciun chip.
  In toamna am aflat cu mare mirare ca fusesera admisi si cei de sub linie, fiind plasati pana si in sectia „prostilor „cum le spuneam noi ceilalti (nu neaparat foarte destepti), respectiv la pedagogie. Trebuie sa precizez ca pentru pedagogie se dadea examen la Limba Romana, nu la anatomie si fiziologie. Frauda era uriasa dar nu se putea reclama nimanui. Contestatiile se rezolvau functie de dosar.
  Aveti dreptate referitor la Sava .Imi amintesc ca la una din emisunile sale l-a invitat pe un tanar „psihanalist ” Alfred D. leat cu Partos, absolut nul profesional si care avea cabinet la Fundeni. Probabil ca acum are cabinet privat si pacientii isi descarca sufletul pe canapeaua unui impostor.

 9. Iosif Sava si Addrei Partos, arata cum se putea lupta impotriva sintemului comunist, cand erai sustinut de partid (Gogu Radulescu) si de securitate. Limitele; ceea ce era posibil; partea vazuta.
  Pe acelasi sistem a pus mana pe putere Gorbaciov. Exista niste filme facute cu binecuvandarea unui ierah rus, in care Gorbaciov este comparat cu antihrist, in ciuda meritelor politice imense care au dus la distrugerea comunismului..

Comentariile sunt închise.