Halloween de groază la un club din Bucureşti: 27 de morţi şi peste 180 de răniţi

Televiziunile de ştiri transmit că astă seară, în jurul orei 23.00, la Clubul Colectiv, în apropierea Maternităţii Bucur din Capitală, a izbucnit un incendiu devastator, în care cel puţin 27 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 180 au fost rănite (pînă la ora actualizării acestei ştiri, 01.30). Foarte mulţi dintre răniţi au arsuri pe 70% din suprafaţa corpului, fapt care face improbabilă supravieţuirea lor. Numărul victimelor ar putea creşte, pompierii şi medicii de pe ambulanţe continuînd operaţiunea de cautare şi salvare. Parchetul a început deja o anchetă pentru a stabili vinovaţii. Martorii oculari au declarat că o instalaţie pirotehnică s-a defectat şi a aprins un decor de polistiren, de la care focul s-a extins rapid. Un astfel de sinistru este fără precedent în capitală, în ultimii 25 de ani. Şi este şi pentru prima dată cînd o astfel de tragedie are loc de Halloween.

În noaptea de Halloween, clubul găzduia lansarea celui de-al doilea album al trupei rock Goodbye to Gravity, „Mantras of War”, pe fondul unui „spectacol de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice”, urmată de o petrecere de Halloween. Albumul conţine şi melodia „The Day We Die” (Ziua în care vom muri), care acum apare ca rău-prevestitoare.

Clubul erat ticsit de tineri, unele surse apreciind că ar fi fost aproximativ 300. Cei mai mulți dintre cei decedaţi nu au acte asupra lor, după cum a transmis secretarul de stat Raed Arafat, ceea ce face dificilă identificarea.

Autorităţile au oferit un număr de urgenţă, la care pot fi oferite şi cerute informaţii despre victime: 021.206.92.91. Coşmarul trăit de cei din club îşi întinde umbra îngrozitoare asupra familiilor. Căutările prin spitale, cu inima împărţită între un licăr de speranţă şi spectrul morţii, vor fi înnebunitoare pentru rudele celor surprinşi de pîrjol.

 

Later edit (3.30)

Acum, încep întrebările:

1. Clubul Colectiv avea autorizaţie de funcţionare validă? Inclusiv pentru jocuri pirotehnice?
2. Dacă da, de ce nu avea instalaţie automată de stingere a incendiilor?
3. Măcar au existat stingătoare manuale şi/sau hidranţi? Dacă da, de ce n-au fost folosiţi?
4. De ce trebuie să te joci cu focul într-un local închis, în care decorul şi fasonul sînt din lemn, polistiren şi burete?
5. De ce s-a deschis iniţial numai o uşă, îngreunînd evacuarea şi crescînd panica, deci posibilitatea ca oamenii să se calce în picioare?
6. De ce sistemul de urgenţă al lui peşte Arafat reacţionează în regim de melc, prima ambulanţă sosind la 15 minute după ce a fost alertată, iar restul după 30 de minute? (Dacă lucrurile stau precum spun martorii)
7. Cum e posibil ca sistemul de primiri-urgenţe al spitalelor din Capitală – atenţie, oraşul cu cele mai multe posibilităţi din ţară! – să intre în criză la o nenorocire cu aproximativ 180 de răniţi? Ce ne facem dacă ni se întîmplă, Doamne-fereşte, un dezastru de proporţiile cutremurului din 1977?

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


4 comentarii la „Halloween de groază la un club din Bucureşti: 27 de morţi şi peste 180 de răniţi”

  1. decedece??
    pentru ca Romania copiaza vestul salbatic(fara credinta -fara Dumnezeu!)De astfel de äza presupuse sarbatori necrestine se pot intimpla tragedii spre bucuria diavolilior-vrajmasii omului!

Comentariile sunt închise.