Digitizarea identității. România emite buletine cu CIP, inclusiv pentru copiii sub 14 ani, din 3 august

România va emite, din 3 august, buletine biometrice, initial în cadrul unui proiect pilot, urmând ca toate cărțile de identitate să fie înlocuite până în 2031, anunță Radio Europa Liberă.

Cărțile de identitate cu CIP vor avea dimensiunea unui card bancar și, pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, vor stoca o amprentă facială și două amprente digitale ale solicitantului.

Datele biometrice și semnătura digitală nu sunt vizibile cu ochiul liber, ci pot fi accesate cu dispozitive specializate. Informațiile înscrise vizibil pe noile cărți de identitate sunt:

Pe față:

a) denumirea statului emitent și simbolurile aferente statului și Uniunii Europene;
b) tipul documentului;
c) numele de familie;
d) prenumele;
e) genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);
f) cetățenia;
g) data nașterii (înscrisă în mod explicit, nu sugerată din C.N.P.);
h) codul numeric personal;
i) numărul documentului;
j) data expirării valabilității;
k) semnătura olografă a titularului;
l) imaginea facială a titularului.

Pe verso:

a) domiciliul;
b) data emiterii și autoritatea emitentă;
c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);
d) zona pentru Cip.

Potrivit sursei citate, doar pe baza unui buletin biometric se va putea călători în străinătate, UE impunând această obligativitate în statele membre. Astfel, toate cărțile de identitate trebuie înlocuite în următorii zece ani, înainte de 3 august 2031.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Digitizarea identității. România emite buletine cu CIP, inclusiv pentru copiii sub 14 ani, din 3 august”

  1. Problema nu e că pun cip pe documente, ci o să fie când o să treacă la etapa următoare, și anume app-uri pe telefonul ”smart”, pe care trebuie să îl ai ÎN PERMANENȚĂ la tine,e, pentru ca să fii ”în rând cu lumea”. ABIA ATUNCI o să fie cu adevărat o problemă, pentru că urmărirea prin tehnologie o să devină TOTALĂ. Pentru că oamenii s-au lăsat prostiți să devină dependenți de tehnologia asta ”inteligentă” pe care trebuie musai să o aibă ÎN PERMANENȚĂ asupra lor. Eu personal nu folosesc telefonul ”inteligent” ca telefon, ci ca tabletă. Ca telefon prefer un telefon ”clasic”, cu butoane.
    Apropo de urmărirea ”Big Brother”. Facebook este cea mai diabolică companie ”Big Tech” de pe fața Pământului. RENUNȚAȚI la a mai folosi Zuckbook, Instagram și Whatsapp FROM FACEBOOK!. Există platforme alternative care nu cenzurează libera exprimare și nu te spionează.

Comentariile sunt închise.