Sirena socialismului pe cale să corupă America?

În mai puțin de două săptămîni, în America, se va declanșa procesul electoral care va culmina cu alegerea unui nou președinte în toamna acestui an. În prima etapă fiecare partid își alege candidatul care va reprezenta partidul în alegerile generale. Primii americani care vor avea șansa să-și spună părerea la urne sînt cei din statul Iowa.

În cadrul Partidului Democrat, de stînga, bătălia se dă între Hillary Clinton, soția fostului președinte Bill Clinton, fost senator și fost ministru de Externe, și senatorul socialist Bernie Sanders. La Partidul Republican, de dreapta, bătălia se dă între senatorul Ted Cruz și omul de afaceri Donald Trump.

Ce mi-a atras atenția și m-a făcut să scriu acest articol, este un sondaj de opinie făcut săptămîna trecută în Iowa, în care 43% dintre alegătorii democrați s-au autocaracterizat a fi socialiști, capitaliști declarîndu-se doar 38% dintre ei.

Pînă acum s-a dovedit că socialismul funcționează, aproape bine, doar în cadrul familiei și doar în cazul copiilor. Ori de cîte ori s-a încercat aplicarea principiilor socialiste la nivel de stat, experimentul a eșuat lamentabil. Cu toate acestea, se pare că mulți refuză să admită evidența. Acum s-ar putea să vină rîndul americanilor să se bucure de „binefacerile” socialismului.

Vom trăi și vom vedea dacă americanii își vor alege un președinte chiar mai de stînga decît Barack Obama care, cu toate păcatele lui, nu s-a declarat socialist, spre deosebire de senatorul Bernie Sanders, candidat cu șanse reale de a cîștiga nominalizarea Partidului Democrat.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


4 comentarii la „Sirena socialismului pe cale să corupă America?”

 1. Cred ca multi democrati se declara socialisti pur si simplu pentru ca nu sunt de acord cu liberul port de arma sau cu lipsa de asigurare medicala independenta de statutul social.
  In acelasi timp,majoritatea acestor socialisti sunt crestini practicanti si anticomunisti.
  Notiunea are alt sens decât în Europa.

  • Aveti dreptate, asa de bine functioneaza socialismul incit America a ajuns la o datorie externa de aproape 19 trilioane de dolari. Asta fara a lua in considerare datoriile Statelor componente ale federatiei.

   Multe dintre programele din lista respectiva au avut o contributie majora la acea datorie. Alte programe listate acolo nu vad cum pot fi numite socialiste: drumurile, politia, pompierii, posta, podurile, colectarea gunoiului, CIA, FBI, Congresul, muzeele, puscariile, somajul etc.

 2. Eu nu cred ca nici Sanders, nici Clinton nu prea au sanse. Sanders e un bosorog dement si senil, care inca mai crede in incalzirea globala( ati observat cum lumea ii zice acum „climate change” si nu „global warming”) iar doamna Clinton e pe cale sa fie judecata. Pe de-alta parte, Trump mi se pare cam fanfaron( chiar daca intentile sale sunt clar bune ). Daca as fi american as vota Rand Paul sau Ted Cruz( sau de ce nu, John Kasich).

Comentariile sunt închise.