Marian Munteanu anunţă coagularea unei a treia forţe politice în România

Marian Munteanu a participat aseară la o nouă ediţie a emisiunii „Jocuri de putere”, realizată de Rareş Bogdan la Realitatea TV, făcînd un anunţ important şi avansînd cîteva opinii în jurul căruia se poate construi un proiect naţional.

Anunţul: Marian Munteanu se va implica total pentru construirea unei noi forţe politice, care ţinteşte să devină un partid parlamentar semnificativ. Dacă năzuinţele sale se vor îndeplini, acest nou partid, de factură naţionalistă, ar trebui să aibă minimum 100 de parlamentari, fapt care l-ar plasa drept a treia forţă politică a ţării, după PSD şi PNL.

În continuare, redăm declaraţiile cele mai importante ale lui Marian Munteanu:

 

Un moment de răscruce

# Trăim al treilea moment de cumpănă după 1990, dar azi sîntem într-o situaţie mult mai gravă decît în 1990 sau 2000.

# M-am întîlnit cu mai multe organizaţi civice, pentru găsirea unei soluţii. Pentru că e limpede: majoritatea românilor s-a săturat de partidele politice existente şi aşteaptă altceva. Dar acest altceva trebuie construit de noi, nu de politicieni.

# Generaţia care a trecut prin 25 de ani de experienţe trebuie să-şi asume răspunderea. Şi mesajul meu către toţi a fost acesta.

# Sper să avem veşti bune într-un interval de timp foarte apropiat. Chiar să se petreacă această coagulare.

# Am discutat cu toţi despre alcătuirea unei platforme de unitate şi înţelegere: hai să facem un armistiţiu, să nu ne mai certăm pe fleacuri! Avem cel puţin cîteva puncte fundamentale pe care să ne unim.

# Este un moment de răscruce pentru România. Dacă Parlamentul viitor nu va fi unul cu o componentă de gîndire românească, societatea noastră riscă să intre într-un proces de dizolvare.

 

Un nou partid

# Mă simt obligat să mă implic şi, repet, nu vreau nimic pentru mine, nici o funcţie, nici un post; nu-mi trebuie nimic.

# Vom duce la bun sfîrşit procesul de coagulare a unei platforme civice reprezentative, care să fie baza de construcţie a unui mesaj politic efectiv.

# Avem nouă luni la dispoziţie. În nouă luni se face pîinea, în nouă luni se face vinul, în nouă luni se face şi un copil.

# Vor participa oameni foarte serioşi, cu cariere extraordinare în spate, oameni de mare ispravă, unii pe care îi cunoaşteţi, alţii pe care vă veţi bucura să-i cunoaşteţi.

# Putem aduce plus-valoare vieţii politice – care este afectată grav de lipsa componentei naţionale. De 25 de ani componenta naţională nu doar că lipseşte, dar este atacată.

# Sunt sute de organizaţii civice care ar putea participa la o nouă construcţie politică.

# Vreau să mă implic în procesul de selecţie a valorilor. Ne-am săturat de impostură, incompetenţă şi incorectitudine. Avem nevoie de loialitate faţă de ţară.

# Mă interesează să fiu alături de toţi cei care au drag de această ţară şi vor să contribuie în mod semnificativ la o schimbare în bine a României. Alături, desigur, de orice alte forţe dispuse să accepte aceste puncte de vedere.

# O să facem un nou partid şi vom intra în Parlament într-un număr semnificativ. Şi vom schimba prin lege ce trebuie să schimbăm.

# Mă voi implica total.

# Vreau să fie în Parlament măcar 100 de oameni. Să merg apoi la mine la ţară, să mă ocup de cărţile mele şi, cînd deschid televizorul, să nu văd numai nenorociri, ci că se fac şi lucruri bune în ţară.

# Dacă voi considera că este posibil, mă veţi vedea trudind pentru acest partid. Dacă nu, vă voi spune deschis, căci nu vreau să păcălesc pe nimeni. Nu creez o iluzie, pentru că nu mai putem suporta o dezamăgire. Totul va fi foarte transparent şi veţi şti ce se întîmplă pas cu pas în această construcţie.

# La alegerile locale vom încerca să sprijinim anumiţi oameni de calitate, indiferent de afilierea lor politică. E nevoie de un duh al reconcilierii. Cu unii nu se poate colabora, dar asta nu înseamnă să ne duşmănim. Îi vom sprijini pe cei care merită. Căci interesul ţării contează, nu să facem cîrdăşii.

 

Monarhie sau Republică?

# România a fost sub ocupaţie aproape 50 de ani, iar republica a fost instaurată prin samavolnicie. De aceea, pe 22 Decembrie 1989, ora 12.30, după fuga lui Ceauşescu şi căderea comunismului, mă aşteptam să ne întoarcem la normalitate, la situaţia anterioară, de regat. Aveam un şef de stat legitim în viaţă, pe M.S. Regele Mihai. Am constat însă, cu groază, în zilele care au urmat, că nimeni nu vorbea despre asta. Mai mult, regelui i s-a interzis să vină în ţară. Şi am înţeles de ce. Pentru că dl Iliescu avea un vis: să devină preşedinte. Un vis care i s-a împlinit. Dar visul lui a fost coşmarul nostru, pentru că a condus România cu ceata lui de băieţi în situaţia de acum.

# O decizie privind revenirea la monarhie ar fi trebuit luată de poporul român, în cunoştinţă de cauză. Dar nici nu s-a pus problema organizării unui referendum pe această temă.

# Pe regele Mihai l-am întîlnit prima dată în SUA, în 1991, căci nu avea voie să vină în ţara lui. Mi-a făcut o impresie extraordinară. Atitudinea de om care a purtat coroana României era combinată cu căldura şi înţelepciunea unui ţăran român.

# Dacă ar fi revenit la monarhie, românii s-ar fi coagulat în jurul M.S. Regele Mihai, nu în jurul CDR, şi ar fi fost mult mai bine – o diferenţă ca de la cer la pămînt.

# Este obligatoriu, în perspectiva revizuirii Constituţiei, un referendum, precedat de o amplă dezbatere asupra tipului de stat: monarhie constituţională, republică parlamentară sau republică prezidenţială. Să-l facem chiar cu ocazia alegerilor generale de anul acesta, că tot mergem la vot.

# Militez pentru lărgirea consultării poporului, pentru introducerea unei democraţii participative directe.

Puteţi vedea mai jos întreaga emisiune.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Marian Munteanu anunţă coagularea unei a treia forţe politice în România”

 1. L-am cunoscut , apreciat si ocrotit pe Marian Munteanu in momente de pe urma carora sper ca nu a pastrat „sechele sufletesti”.
  Am fost convins de importanta revenirii MSR Mihai.
  As vrea ca Marian Munteanu, pentru a nu suferi o dezamagire, sa nu uite ca:
  -dupa al doilea razboi mondial, singurele monarhii care au revenit au fost cea belgiana, daneza si greaca – in tari care fusesera ocupate de germani – si cea spaniola – intr-o tara care ramasese neutra si unde El Caudillo l-a crescut pe viitorul Juan Carlos. Aliatii (fostii) nu aveau motiv sa se opuna.
  -nici una dintre aceste monarhii nu a renuntat la legaturile cu casa careia apartinea prin sânge;
  -in populatia niciuneia dintre aceste tari nu a suferit o spalare a creierului ca majoritatea românilor, carora li s-a împuiat capul cu ce rau a fost regimul burghezo-mosieresc si cu ce greseala a facut regatul român intrând in razboi de partea nemtilor; iar mai recent, cum a acceptat monarhia sa plece in schimbul unui tren de 40 de vagoane pline de nu stiu ce;
  -ca dintre actualele monarhii europene, niciuna nu ar sprijini-o pe cea româna (monarhii dintre care trei, cele scandinave, sunt de fapt monarhii socialiste ; iar cea britanica n-a miscat un deget dupa Yalta).

 2. >Monarhie sau Republică?

  La inceputul anilor 90 au exista niste interviuri ale parintelui Ioanichie Balan, care facea apel la restaurarea monarhiei si la revenirea regelui Mihai in fruntea tarii.
  Daca asta era parerea parintelui Ioanichie, inseamna ca era si parerea parintelui Cleopa, a monahismului romanesc in general. Cred ca si pe casetele Anastasia ala acad Sorin Dumitrescu se gasesc aceste opinii. In plus exista si niste aprecieri ale parintelui Cleopa despre regii Romaniei (youtube). Aceste lucruri trebuiesc popularizate; reprezinta o resursa importanta; inseamna rtecuperarea voturilor romanilor dreptcredinciosi.

  Dupa parerea mea, ce au spus parintii Cleopa si Ioanichie, aduna mai multi romani si mai de calitate decat ce spun oamenii politici. Ori crestinii ortodocsi sunt conservatori: odata stabiliti intr-o sunt greu schimbat, pe principiul ca parintele Cleopa si Ioanichie erau sfinti, si au vorbit si pt generatiile viitoare.

  PS: Nu pot sa inteleg de ce MS Mihai nu a folosit potentialul de imagine oferit de BOR. Trebuia doar sa mearga, din cand in cand in unele duminici sau sarbatori la Patriarhie, sa intre in altar pe usile imparastesti, sa stea alaturi de PF Teoctist sau PF Daniel. Efecul in timp, ar fi fost imens…

Comentariile sunt închise.