Ne-am inflamat degeaba

Am vizionat și eu clipul celor doi americani în vizită în România care, printre altele, au spus că în trenul în care au călătorit erau condiții de saună și că puțea, că trenul se mișca extrem de încet și că apartamentul pe care l-au închiriat folosind serviciile Aribnb era murdar.

Pentru aceste afirmații sunt puși la zid cei doi. Că într-un tren personal fără aer condiționat, în plină vară, care se mișcă extrem de încet se crează condiții de saună și pute nu cred că este o exagerare sau o minciună a americanilor.

A doua afirmație a celor doi care a inflamat opinia publică din România a fost că apartamentul închiriat prin Airbnb era murdar. Așa o fi fost, nu cred că au inventat ceva, n-ar fi avut motive.

Practic, ne-am inflamat degeaba. Să explicăm:

Cei doi călătoresc încercând să cheltuie cât mai puțini bani. Și în America, dacă urmărești să cheltui cât mai puțini bani și călatorești cu cele mai ieftine mijloace de transport vei avea o experiență asemănătoare. Ca să nu mai vorbim de motelurile ieftine din America cu camere jegoase și urât mirositoare și pline de drogați sau bețivani.

Să mai amintim de orașul lor de origine, Chicago, care redevine capitala americană a crimei și unde jumătate din oraș, cartierele ocupate de negrii, în special, arată ca după război și unde nici polițiștii nu au curaj să intre după căderea întunericului?

Pe mine m-a contrariat doar reacția unei părți a presei și a opiniei publice care s-a inflamat la afirmațiile celor doi americani. Exact aceleași afirmații făcute de un român nu sunt nici măcar băgate în seamă. Vedem aproape zilnic la televizor condițiile din unele hoteluri sau restaurante de pe Litoral, de exemplu. Mizerie, produse alimentare expirate, gândaci, lenjerie murdară etc. Toate acestea intră la categoria „asta este / asta-i România/ așa suntem noi”.

Rețeta este simplă: noi trebuie să ne schimbăm, noi trebuie să curățăm sistemul corupt din România. Noi trebuie să avem pretenția ca trenurile personale să aibă aer condiționat funcțional pe perioada de vară și incălzire funcțională pe perioada iernii, de exemplu.

Revenind la cei doi, dacă sunteți curioși veți avea surpriza să aflați că mai au și alte clipuri postate din timpul călătoriei prin România în care prezintă și lucrurile sau experiențele frumoase pe care le-au întâlnit/trăit în țara noastră. Doar că explozia de furie, eu zic că nejustificată, a multori români și reclama gratuită a făcut ca, în momentul în care scriu, clipul despre călătoria cu trenul și condițiile din apartamentul închiriat prin Airbnb să aiba aproape 100.000 de vizualizări în doar două zile. Și asta pentru că unii au considerat că un clip al unor, până ieri, anonimi este demn de popularizat.

americani in Romania

În rest, doar o observație: suntem prea sensibili, poate că parțial justificat, când suntem criticați. Cred că acest lucru este, de fapt, un complex de inferioritate de care ar trebui să ne debarasăm. Mizerie există peste tot, America nu face excepție, ba dimpotrivă.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


4 comentarii la „Ne-am inflamat degeaba”

 1. Si in USA sunt zone unde este foarte mare mizerie. Stau in Los Angeles, Hollywood area si stiu foarte bine asta… mai ales in zonele turistice. Pot sa exemplific cu imagini zilnice daca este nevoie.

 2. Sa se duca in metroul din New York, unde zilnic esti întâmpinat cu mirosuri pestilentiale! Este adevărat, insa, ca acele mirosuri sunt ceva mai suportabile datorită aerului condiționat! Si, da, au perfecta dreptate ca in Romania pe niste călduri de poci jos nu exista aer condiționat in mijloacele de transport!

 3. Nu ati urmarit cu atentie videoclipul, pesemne. Americanasii spun, nu o data, la modul general că „the people stink”, „everything in Romania is wrong”. Asta nu inseamna critica punctuala a unor servicii, pe care o putem recunoaste cu totii, ci insulte gratuite.

 4. Daca vreti poze cu indivizi care dorm pe jos in Downtown Vancouver, Columbia Britanica….
  Pe bulevardele pline de turisti atrasi de mirajul celui mai bun loc de lume …. se sta „turceste” cu un pahar de plastic agatat cu unfir de un bat…. la „pescuit” de ajutoare.
  Cand disparitia locurilor de munca este continua de vreo 2-3 ani…. chiriile au ajuns aproape de pretul camerei de hotel… salariile nominale sint cam la fel dar preturile au crescut cu peste 30% in ultimii 3 ani (real) pe fondul taierii „motului” de catre americani prin manevrarea pietelor de capital…
  Pe strazi este multa Politie dar … „nu se baga”! – sta de vorba cu ei dar nu-i trezesc din letargie sau somn, … ce-o fi…
  Se „vine” cu cainele, cu chitara, cu ruscaci…. Se doarme pe cartoane, pe saci de dormit si chiar direct, pe jos. Barbosi, „urme” de femei rase pe portiuni ale capului…, aproape toti mutilati de tatuaje si gauri de pus belciuge ca la animale… din toate provinciile ca aici inghetul este rar si putin!
  Din loc in loc – si ziua si noaptea – pute a marijuana – nu zice nimeni nimic…. te poate costa daca „faci gat”…. Asta nu deranjeaza, e „cool” si mai nou, fooooarte sanatos!… ptiu!
  Pantalonii rupti si mulajele – simulacru de pantalon – pe fese – si la femei si la barbati arata lipsa de discernamant si „cautarea identitatii” intr-o confuzie de valori stapanita bine demonologic.
  Sa cauti haine rupte pretinzand ca este „frumos” si sa-ti provoci sexual publicul cand homosexualitatea este legala si opozitia la degenerare este pedepsita… asta este noua lume, indracita si tembelizatoare.
  Iar zona Hastings St la est de Main este cu-adevarat un talcioc neautorizat si jegos cu epave umane (care nu mai cer… eutanasierea!) si cu inadaptabili ori insingurati rataciti sufleteste…
  ––––––
  Nici nu stiti cata minciuna sade in spatele pozelor si mesajelor delirante despre frumusetea si perfectiunea de „dincolo”…
  Nici nu are cine sa regleze societatea – la ultimele alegeri, cercetand listele de candidati nu gaseai decat homosexuali sau sustinatori „fierbinti”, pagani cu idolatrizarea zeitei Gai – adica planeta Pamant, fosti (se declara) betivi si drogati, anarhisti – cica… libertarieni dar rebeli anti-crestini si alte forme apropiate sau intermediare de psihopati.
  Sa nu-si faca cineva iluzia ca in afara de posibile satisfaceri de placeri trupestii (imbracaminte, cosmetice, masina, bauturi, sex) se „alege” cu ceva – NADA, NOTHING… totul este pentru satisfacerea poftelor, pentru „stingerea focului interior”, adica al patimelor dracesti.

Comentariile sunt închise.