America: Welcome Trump sau Hail Trump?

Motto: “We the People of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America.”- Constitutia SUA, 1787, aceeasi pana in zilele noastre. Astea sunt, scurt si clar, in America, obiectivele … poporului.

Am urmarit in direct ceremonia inaugurala si ascultat atent discursul inaugural de mandat al lui Donald Trump. Desi nu am fost si nu sunt o sustinatoare entuziasta sau neconditionata a lui Trump, ci una conjuncturala – alternativa era catastrofala –  trebuie sa recunosc ca dupa 8 ani de Obama, Hilara si mult stangism multicultural psihiatric, mi s-a parut o revenire la normalitate. Desigur, multora li s-a parut neobinuit, chiar socant. Prima reactie a navei amiral a progresismului international, CNN: un discurs “radical” si “pur populist”. Rau. Pe scurt, pentru ei ramane Hail Trump!

Personal, repet,  mi s-a parut (in sfarsit!) un discurs normal pentru un presedinte american. Ideea si mesajele fiind simple:

1. Sunt presedintele americanilor si al Americii. In tot ce voi face voi pune America si interesele americanilor pe primul loc: economie, locuri de munca, educatie, securitate. Ceea ce ramane dreptul oricarei alte natiuni: sa-si protejeze in primul rand propriile interese si propriii cetateni. Corect? Corect.

2. Voi reda puterea poporului – we the people – pentru ca prea multa vreme  elita politica din DC a guvernat in propriul ei interes, nu in interesul cetatenilor care au ales-o. Corect? Corect conform realitatii ultimelor 3 decade dominate de establishmentul democrat (stanga americana) care a reusit sa-l corupa subtantial si pe cel republican (dreapta americana). Corect conform imperativelor Constitutiei americane de la care aceste guvernari au deviat flagrant. Constitutie care incepe, totusi, cu We the people ….

Da, America este o republica democratica a carei constitutie stabileste foarte clar ca (auto)guvernarea se face de catre popor si pentru popor, chiar daca prin reprezentanti.

3. Vom pastra relatiile bune cu partenerii nostri externi, vom crea si alte parteneriate. Insa in toate relatiile noastre vom pune America first. Nu vom impune felul nostru de a fi nimanui, dar vom face America great again, dand astfel intregii lumi un exemplu de urmat. Corect? Corect, pentru ca pana la urma cel mai bun mod de a conduce si schimba in bine lumea ramane “leading by example”.

4. Vom da de pamant cu “islamul radical”. Corect? Corect.

Asta pe foarte scurt. Totul normal pentru un presedinte american? Totul. Nimic neobisnuit. Nimic negativ. Daca veti (re)citi discursurile inaugurale ale lui Ronald Reagan – ultimul presedinte american care a reusit sa redea America americanilor si lumii libere – veti vedea ca aceeasi a fost linia si viziunea: leading by example; peace through strenght. Linie politica si viziune care asa au reusit, printre altele, sa darame comunismul si Imperiul Raului de la acea vreme (URSS) fara razboi, eliberandu-ne si pe noi, impreuna cu toata Europa de Est, din lagarul comunist sovietic. Si, nu in ultimul rand, asa a reusit administratia Reagan (alaturi de aliatii ei permanenti, Margaret Thatcher si papa Ioan Paul al II-lea) sa aduca un vant de libertate, pace, prosperitate si optimist in intreaga lume civilizata. O fi fost rau? N-as zice.

Prin urmare, pana una alta, din punctul meu de vedere, dupa acest prim discurs in care noul Presedinte al Americii si-a prezentat viziunea politica,  e Welcome Trump.

Desigur, nimic din discursul asta, din schimbarea de viziune politica si, poate, de ordine mondiala, nu va conveni Stangii universale (international psihiatrica) si nici alor nostri: Cum?! America first?! Cine se crede Trump?! Adolf Hitler?

Asteptam asadar continuarea imbecilitatii propagandistice de felul asta and then some more. Isteria progresista abia incepe, nu va faceti iluzii. La Washington se manifesta deja pe strazi, prin ciocnirile dintre “protestatarii pasnici” anti-Trump si politie.

Dar noi? Care-i locul nostru in noua viziune politica americana? As zice ca acum depinde, mai mult ca oricand, de noi. Iar daca ar fi ceva de retinut din acest discurs inaugural pentru politicienii si  conationalii nostri, ar fi urmatoarele:

Vrem sa fim tratati cu respect de America si de lumea larga? Sa devenim atunci respectabili. Sa avem o pollitica interna respectabila. Optiuni respectabile. Comportament respectabil. In primul rand la noi acasa.

Sa facem asadar Romania respectabila. Da, punand-o pe primul loc. Insa nu doar in relatiile cu altii, ci mai intai in relatiile dintre noi, dintre guvernanti si guvernati, aici, la noi acasa.

Avem modele. America si valorile ei perene, care au facut-o ce este – nu, nu anti-America celor precum Clintonii sau Obama, care au vrut s-o faca praf si inca mai vor – ar fi un bun exemplu.

Vom putea? Habar n-am. Dar ideea ramane: vrei sa fii respectat? Fii respectabil. Fa si tu ceva, nu astepta doar de la altii. Fa intai curat la tine acasa inainte sa le pretinzi altora s-o faca.

Ce va face America sub Trump in continuare? Va putea  aceasta administratie sa-si puna in practica promisiunile? Acelasi raspuns: nu stiu. Dar sper sa reuseasca, pentru ca viziunea ramane corecta. Si nu e noua, sa fie clar. Noua ar putea parea doar celor care nici la ora asta habar n-au ce este si ce a fost in ultimele doua secole America.

Viziune “radicala si populista” striga centralele progresite?  Daca prin viziune radicala intelegem adevaruri si bun simt politic radicale, atunci da, viziunea lui Trump este una radicala. Daca prin viziune populista intelegem o viziune care serveste intereselor constitutionale, legitime, ale unei natiuni, atunci da, este o viziune populista. Si e bine asa, macar de-am invata si noi ceva din asta.

So, God bless us all and America!

PS: desigur, la CNN, mizeria si vaicareala continua. N-a amintit femeile. Nasol: a amintit doar cetatenii americani, the people, indiferent de culoarea pielii. Intelegem, carevasazica, faptul ca in viziunea celor de la CNN femeile nu sunt cetateni americani, nici parte din popor, ci un fel de aliens. Cine-i misoginul, prin urmare? Si tot asa. Cum spuneam, mizeria abia incepe si va dura pe tot parcursul acestor 4 (sau 8 ani), indiferent ce va face bine sau rau Trump.

PPS: pentru cei care in continuare habar n-au ce-i cu America si de ce tot America, nu Europa, nu Rusia; pentru toti cei care n-au habar ce datoram noi si intregul nostru continent Americii, repet cateva coordonate initiatice:

https://ihincu.wordpress.com/2015/05/06/de-aia-tot-america-nu-europa-pentru-ca-we-the-people/

https://ihincu.wordpress.com/2013/12/28/o-problema-de-caracter-pentru-ani-mai-buni/

https://ihincu.wordpress.com/2013/05/12/america-the-beautiful-si-daca-nu-va-mai-fi/

https://ihincu.wordpress.com/2015/05/08/8-mai-2015-ziua-victoriei-asupra-memoriei/

https://ihincu.wordpress.com/2013/07/13/philadelphia-versus-bastilia-america-versus-franta-doua-viziuni/

___________________

(Material publicat inițial pe blogul autoarei.)


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „America: Welcome Trump sau Hail Trump?”

  1. Cred ca aici sunt cateva observatii de bun simt. Tot sechepsisul este cum va interpreta presa, alegand , dupa caz, din cele doua directii. Este important pentru romani sa inteleaga diferenta dintre America si Romania, insa…

Comentariile sunt închise.