Chemare la Marșul pentru Viață 2017

Românii au început Mileniul III cu peste 20 de milioane din care, conform unui studiu publicat de Națiunile Unite în 2015, intitulat ”World Population Prospects”, până in 2100 vor mai rămâne doar 10,7 milioane. Populația de peste 80 de ani va crește de la 4% la 12.7%, adică se va tripla, iar segmentul activ de populație, care reprezintă forța de muncă ce susține sistemul de pensii,r va scădea de la 60 la 49% până în anul 2100.

”În 2100 populația României va fi atât de îmbătrânită încât ceasul biologic al românilor practic va înceta să mai bată. Ceea ce înseamnă că, în final, națiunea română se va stinge în doar câteva generații după aceea”, spunea Peter Costea de la Alianța Familiilor din România.

Din 1958, când a fost legalizat, și până în prezent, incidența avortului la noi în țară a fost mai mare decât în țările occidentale, indiferent de regimul politic al României sau de regimul legal al avortului.

Așa se face că:

 • România este a doua țară din lume în ceea ce privește mărimea raportului avorturi/populație existentă (116,5%), după Rusia, adică suntem vicecampioni ai lumii la pruncucidere.
 • în România, media națională este de trei avorturi în viața unei femei, pe când în țările occidentale este de cel mult un avort.

În prezent se fac circa 220 de avorturi pe zi în România doar în spitalele de stat.

Pentru ca societatea să nu uite cumva de copilul nenăscut și de prețul vieții sale pentru societatea de mâine Asociația Darul Vieții ne cheamă la Marșul pentru Viață 2017.

Pe 25 martie 2017, la Sărbătoarea Buneivestiri, va avea loc Marșul pentru Viață în mai multe orașe din țară. Sperăm că de data aceasta toate județele  se vor implica. Anul trecut mai lipseau doar 3: Ialomița, Mehedinți și Harghita.

Anul trecut au participat 110 orașe din România și 20 din Republica Moldova.

Motto-ul comun al evenimentului este ”Ajută mama și copilul. Ei depind de tine!” Nu este doar responsabilitatea femeii însărcinate să poarte de grijă noii vieți pe care o poartă în pântece, ci este responsabilitatea în primul rând a tatălui copilului și a familiei, a întregii societăți și mai ales a politicienilor să creeze un cadru legislativ favorabil nașterilor!

Marșul pentru Viață va fi însoțit de o suită de evenimente pro-viață și pentru familie,iar luna martie va fi desemnată Luna pro-viață 2017!

Exemple de evenimente pro-viață care se pot organiza în Luna pentru viață 2017:

 • întâlniri, dezbateri și conferințe pe tematici precum: criza de sarcină, necesitatea sprijinirii femeilor însărcinate şi a copiilor, necesitatea centrelor de criză de sarcină, avortul, adopţia, familia, pregătirea pentru viața de familie, criza între generații, educație, complementaritate bărbat – femeie, dizabilitatea unui membru al familiei etc.
 • vizite la un centru de plasament sau la secția de copii a unui spital, unde se pot face lecturi de povești cu copii, desene cu copii, alte activități specifice;
 • vizite la un centru de bătrâni;
 • concurs de desene pe asfalt pentru copii pe tema „Mulțumesc, mamă”;
 • lansare de carte, cum ar fi „Avortul – ultima exploatare a femeii”, cartea de colorat „Aşteptându-l pe Bebe”, „25 de mituri despre întreruperea de sarcină”.

(sursa: darulvietii.ro)

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


6 comentarii la „Chemare la Marșul pentru Viață 2017”

 1. In anii 70, cand a fost dat , asa numitul decret care a afectat libertatea de alegere a femeii privind sarcina, multe femei au decedat , avand in vedere avorturile ilegale , aceasta este partea rea a acestui decret privind sporirea natalitatii , avand in vedere concluziile demografice de atunci , care se confirma astazi,dar cu sporul de populatie datorat acestui decret, nu ajungem la o imbatranire a populatiei acum in anii 20-30 , al acestui mileniu.Este foarte complicat sa alegi intre raul de moment si binele de timp sau binele de moment si raul de timp.Singura solutie este de natura economica , prin stimularea materiala a familiei de catre stat , conform modelului german, tara care s-a confruntat cu aceeasi problema dupa cel de al doilea razboi mondial , dar aceasta solutie , nu este prinsa in ” populismul poltic” , deoarece , copiii noi nascuti nu aduc voturi , iar parintii tineri sunt foarte greu de manipulat, deci atunci fiecare cu mila sau cu ideea : crestina, sociala , familiala.
  Este necesara o mai mare atentie pentru acest fenomen, si chiar o ” agresivitate ” , sociala la nivel de politic , prin ONG-uri, demonstratii, mass-media , mediul universtar, si cel mai bine prin exemplu bisericii care se poate implica serios printr-un program financiar bine gandit si urmarit, privind ajutorul familiei tinere, si nu constructia catedralei neamului, afacere necesara dar nu de moment pentru prea inaltii prelati , reprezentanti ai lui Dzeu, dar banul este ” ochiul dracului ” , de aceea poate este mai dificil de rezistat la tentatia insusirii lui.cu stima, Analistul

 2. Toate le stim asa de bine sa le analizam,insa sa cream noi o linie de ajutor si incurajare a nasterilor este greu.Stam si belim ochi la statistici in loc sa deschidem noi ong-uri care sa promoveze nasterile.Asta este cruce cine sa se urce pe ea?Mai simplu sa dau cu parerea.

 3. Biserica noastra este datoare sa afirme dimensiunea cosmica a femeii, nobletea si frumusetea conditiei sale biologice, morale si afective .
  Gestul femeii datatoare de viata de a comite o violenta impotriva propriului sau corp, ucigand si sinucigandu-se in acelasi timp este tragic si obliga intreaga societate sa se intrebe in ce masura este responsabila pentru comiterea acestor gesturi.
  De la femeia-tovarasa de munca si de viata, fruntasa in productie si mama eroina sub comunisti, s-a trecut la femeia-manechin, product-manager, star porno in societatea de consum in perpetua tranzitie spre niciunde de dupa’90.
  Sunt perfect de acord ca este urgent sa se intervina prin toate mijloacele pentru oprirea prunc-uciderii, dar trebuiesc dezbatute cu curaj cauzele perpetuarii acestui dezastru.
  Sa aducem in discutie cu ocazia acestor actiuni propuse si de Biserica complicitatea politicienilor la saracirea populatiei, tolerarea si chiar incurajarea prostitutiei, sanctionarea formala a violurilor, promovarea criminala a ideii ca avortul este echivalent cu extirparea unei tumori, comercializarea „elementelor feutale” si placentare de catre industria farmaceutica.

Comentariile sunt închise.