Poliția gândirii se întoarce

În ultima perioadă apar tot felul de știri despre specialiști IT, „oameni de bine”, care s-au hotărât să ne facă viața mai ușoară luptând, pentru noi, împotriva răspândirii știrilor false pe internet. Nu cu mult timp în urmă un asemenea specialist din București a creat o extensie pentru browser-ul Chrome care te avertizează imediat ce intri pe un site considerat de el că ar răspândi știri false.

Mai recent, un grup de specialiști din Sibiu au zis că a venit timpul pentru crearea unei aplicații care să curețe Facebook-ul românesc de asemenea știri false.

Nu știu dacă cenzorii aspiranți de astăzi realizează că nu cu prea mult timp în urmă românii trăiau în paradisul pe care vor ei să-l recreeze. Îi zicea Republica Socialistă România și era plină de cenzori. Ziarele, editurile, TVR-ul, radio-ul, toate erau pline de cenzori care vegheau la liniștea clasei muncitoare curățind mass media de orice „știri false”. Și-n paradisul ăsta, pe care se pare că-l regretă unii din tinerii de azi, așa de mult crescuse numărul cenzorilor încât a fost nevoie de crearea unui departament special în cadrul Ministerului Culturii condus de celebrul Dumitru Popescu-Dumnezeu.

Acum să nu înțeleagă aspiranții la funcția de cenzori moderni că pe tovarășul Dumitru Popescu îl mai chema și Dumnezeu. Nu, Dumnezeu devenise porecla sa pentru că nimic din ce ar fi fost susceptibil să deranjeze intelectul clasei muncitoare nu trecea de el. Ziaristul Ioan T. Morar a povestit că în cadrul unei ședințe de partid susținută la Casa Scânteii cu ziariștii din presa centrală, tovarășul Dumitru Popescu le-ar fi zis: „Eu sunt tatăl vostru, eu sunt mama voastră, eu sunt Dumnezeul vostru”. Așa s-a născut Popescu-Dumnezeu.

Adică exact ce aspiră să devină specialiștii din zilele noastre care vor să ne vaccineze împotriva virusului „știrilor false”.

Și încă un lucru, renunțați la banderole. Nu de alta, dar arătați penibil și ce doriți să faceți nu este deloc revoluție, poate doar involuție.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Poliția gândirii se întoarce”

Comentariile sunt închise.