O teofanie în piatră și duh

UPDATE (Joi, 18 Mai)

Deschiderea expoziției va avea loc mîine, 19 Mai, la ora 16.00, în același local.

UPDATE (ora 18.10)
Ne-a anunțat acum d-na Silvia Radu ca deschiderea expoziției se amînă, pentru o dată neprecizată, din pricina unei… pene de curent. Ca la noi. Doamne, ajută!

–––––––-

Astăzi, de la ora 19.00, în sediul central al Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, București), are loc vernisajul unei expoziții speciale de artă plastică. Intitulată ”O teofanie în piatră și duh” și cuprinzînd lucrările a 60 de artiști din toată țara, expoziția este menită strîngerii de fonduri pentru ”reînvierea mănăstirii ortodoxe românești de la Iordan”. Sfîntul lăcaș a fost închis din anii 1970 pînă acum, din pricina unui război între arabi și evrei de pe urma căreia zona din jurul mănăstirii a rămas minată.

La eveniment vor vorbi: d-na Silvia Radu, artist plastic care nu mai are nevoie de nici o prezentare, d-na Doina Mîndru, critic de artă, și Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care, în anii 1995-1999, a fost reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfintei și superiorul Așezămintelor românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon.

Expoziția va fi deschisă publicului larg pînă pe 5 Iunie a.c.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „O teofanie în piatră și duh”

 1. Cum bine ne informa BASILICA.RO in urma cu un an, Patriarhia Romana a cumparat in 1931, 10 000 mp de teren pe malul Iordanului de la Guvernul Palestinian.
  Dupa prapadul din 1967, bombardarea Asezamantului si uciderea Parintelui Damian Stogu in 1970, accesul in zona a fost interzis civililor.
  In cronologia evenimentelor, pare usor de neinteles faptul ca in 1968 s-a dispus totusi executarea pictarii Bisericii de catre Gh. Vanatoru.
  ” Situaţia schitului de la Iordan este neschimbată până astăzi. Valea mănăstirilor, cum era numită zona, a fost declarată zonă militară închisă pe o distanţă de 5 km de la râu spre interiorul ţării. Doar pe un culoar de acces restrâns, sub pază militară, este îngăduit accesul pelerinilor până la albia râului”- Basilica.ro
  In 2015 s-a incheiat cu firma americano-britanica HALO TRUST un contract de deminare pentru 4.000.000 de dolari, pe o suprafata de 55 de hectare.
  Cele 3800 de mine au fost plantate de israelieni dupa 1970 deci, nu ar trebui ca statul israelian sa platesca firma americano-britanica?
  Presupunand insa ca se strang milioanele pentru deminare, ne putem intreba daca, din ratiuni de securitate, nu se va pune problema construirii unui trainic zid de protectie, tot pe banii crestinilor.
  Ideea ridicarii unui astfel de zid nu este deloc absurda. Dupa razboiul de 6 zile Yigal Allon, fost comandant al Haganah si Ministru al Muncii sub guvernul lui Levi Eshkol, a venit cu o propunere asemanatoare.
  Din fericire, Icoana Maicii Domnului Axionita din Biserica Schitului, se afla in siguranta, la sediul Reprezentantei Patriarhiei Romane de la Jerusalem.

 2. Completz cu cateva informatii comentariul precedent.
  Familia materna a lui Yigal Allon (Paicovitch) era originara din Romania si a facut parte din grupul care a pus temelia primei colonii evreiesti din Palestina, Rosh Pina.
  Date referitoare la istoricul moment al parasirii Moinestiului, Barladului, Galatiului, Focsanilor si stabilirii in nordul Galileei, ne-au parvenit si via wiki.
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Mo%C8%99e_David_Iancovici.
  O mica omisiune s-a strecurat in textul despre Moshe David Iancovici.
  Emigrantii s-au instalat intr-o regiune frumoasa si manoasa, ce le amintea de Moldova noastra, mai precis pe terenurile cumparate bucata cu bucata de la arabii saraci din Jaouni, nevoiti sa paraseasca satul.
  Referitor la finantarea calatoriei, a cumpararii terenurilor si instalarii, alte surse afirma faptul ca s-a facut strict din pusculita Baronului.

 3. Clement ,oare crestiini ar trebui sa detina bani?Inima lor nu ar trebuii sa fie la cugetarea celor de sus?Eu cred ca da si pentru ca nu o facem de buna voie o facem silit pentru ca este o dreptate pe care Dumnezeu o face si cu evreii si cu crestinii.Da fiecaruia dupa credinta lui.Evreului banii si crestinului smerenia.Noi alegem ce vrem sa fim, mai ales ca acum te poti taia si imprejur, insa in Duh,in inima numai in crestinism doar smerit si sarac (cu duhul)!

Comentariile sunt închise.