Pachetul din America

Abia după această întîlnire dintre Klaus Iohannis și Donald Trump relația România – SUA promite să devină un parteneriat strategic. Pînă acum, a fost una de supunere umilă a statului român față de imperiu –  atît de plastic ilustrată de Traian Băsescu prin vulgara referire la ”marele licurici”. Și era greu de evitat în context. Totuși, rezultatele au fost mai degrabă pozitive, chiar dacă nici prețul n-a fost mic. Punerea în defensivă a mafiei, prin acțiunile anticorupție, și întărirea capacităților NATO pe teritoriul nostru sînt cele mai evidente.

A venit însă ziua în care SUA au interesul major ca România să fie puternică din toate punctele de vedere: militar, economic și politic. Din multe motive, între care tensiunile dintre SUA și Germania, ieșirea Marii Britanii din UE și instabilitatea Turciei, pe fondul intensificării concurenței SUA cu Rusia, sînt cele mai importante. Așa se explică pachetul de promisiuni primit de Iohannis în America.

Pronia ne oferă iarăși un moment istoric de grație, în care peste interesul național se suprapune interesul unei mari puteri. Și ar trebui să-l fructificăm, așa cum am făcut și cu celelalte, împlinidu-ne idealurile naționale. Cu atît mai mult cu cît nu avem alternativă.

Dacă, așa cum e firesc, faptele vor urma rapid declarațiilor făcute de președinții român și american, România va deveni un partener adevărat și al celor două state-locomotivă ale UE, Germania și Franța. Forța impune respect, iar dezvoltarea economică și militară vor face din România nu doar o țară mai atractivă, ci una de importanță vitală pentru UE. Așadar, nu doar că relațiile cu Germania și Franța nu se vor deteriora, cum se tem unii, dar se vor îmbunătăți semnificativ. Bineînțeles, în condițiile în care vom ști să jucăm și această carte. Iar Iohannis pare că a înțeles și nu opune parteneriatul cu SUA celui cu UE.

Desigur, avantajele pe care le vom avea de pe urma investițiilor americane și a sprijinului militar vor atrage după ele noi și mai mari obligații ale României în NATO. Însă, avem toate motivele să sperăm că nu presupun și alte costuri ideologice (pe linia ”corectitudinii politice”), avînd în vedere că SUA, adevăratul șef al NATO, se află astăzi sub zodia conservatorismului. Ba, am putea găsi argumente de marcă americană și susținere din partea SUA pentru a rezista presiunilor ideologice venite dinspre Comisia Europeană.

Cît privește expunerea noastră față de Rusia – ea este reală, dar nu-i de acum, ci de secole, și ar fi o naivitate să credem că România ar fi mai puțin primejduită dacă ar juca un rol insignifiant în NATO, ca pînă la montarea scutului antirachetă de la Deveselu, sau dacă ar fi în afara Alianței. Cu cît vom fi mai bine înarmați și vom avea un parteneriat mai strîns cu principalele puteri occidentale – și mai cu seamă cu SUA –, cu atît vom fi mai bine apărați în fața unei Rusii permanent hegemonică.

Prin urmare, România are acum o șansă rară de a deveni un actor regional și chiar continental foarte important. Dacă vom profita de ea sau nu depinde însă nu doar de președintele Iohannis, care, iată, ne surprinde din nou, cît mai ales de priceperea și loialitatea față de România a politicienilor din coaliția aflată la putere. Cunoscînd clasa noastră politică, riscul de a rata este enorm.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


6 comentarii la „Pachetul din America”

 1. Nu doar partidele de la putere trebuie să fie loiale României, ci și cele din opoziție, pe care nu le dă cinstea afară din casă; au și ele mijloace de a sluji și reprezenta țara.

 2. Ma intreb ce merite au cei 5 republicani (unul, fost de stanga) carora li s-a conferit ordinul Steaua Romaniei.
  Eu nu cred in Trump, cum nu cred in Putin, Merkel, Macron sau Rentzi.
  Tramp este un negustor formatat sa faca ghesefturi pe buzunarele naivilor.
  Spre pilda, acum le vinde katarezilor arme in valoare de 35 de miliarde, dupa ce le-a vandut saudienilor moarte pe teava, pentru peste 100 de miliarde.
  Romanilor nu le vinde nimic, ca-s parliti. Ma asteptam ca Iohannis sa ceara, la schimb modernizarea spitalului militar (dupa modelul celui din Belgia si Germania), ca sa nu mai fim nevoiti sa ne ducem „eroii” la mama dracului, prin lumea larga.
  Ma asteptam se ceara ca Smithfield sa isi mute porcii, in Coreea de Sud, de exemplu, pentru ca in Romania au poluat un judet intreg.
  Ma asteptam deasemeni sa solicite retehnologizarea industriei farmaceutice romanesti, daca tot ii lasa si pe americani si pe francezi sa isi umple buzunarele pe punga romanilor bolnavi.
  Suedia nu face parte din NATO, dar printr-un acord facut cu capul pe umeri si sira spinarii dreapta, beneficiaza contractual de sprijinul americanilor, in caz de Doamne-fereste. Luna viitoare vor face exercitii comune pe o insula militarizata.
  Imi doresc ca in urma vizitei in State, Romania sa iasa din umbra si din mizerie dar imi doresc sa nu uite ca este un Stat suveran, de cultura europeana.
  Va amintiti scena petrecerii din Avocatul diavolului in care o invitata spune” Trebuia sa vina si Donald Trump, dar a fost retinut de o afacere” (TNT ieri seara)?

 3. O sursa demna de incredere, pe care o citez din cand in cand, imi confirma impresia ca Presedintele Trump este un personaj cel putin imprevizibil.
  Zice si se dezice de ce-a zis cu o dezinvoltura…
  Spre pilda: s-a pupat cu Bibi si s-a recules la Zid si cand s-a dus acasa, a saracit Memorialul Holocaustului de 3 milioane de dolari, aducand institutia aproape in sapa de lemn, nevoita sa se descurce doar cu 54 de milioane de verzisori.
  Putem deci noi, amaratii de romani, sa avem incredere in asa un personaj versatil?
  Asta ca sa nu mai amintesc faptul ca pe Sean Spicer, purtatorul sau de cuvant, l-a sanctionat doar cu impunerea unui curs de informare asupra holocaustului, dupa ce, inadmisibil de iresponsabil, si-a dat cu parerea ca Adolf H.*nu are nici in clin nici in maneca cu gazarile consemnate in manualele de istorie a holocaustului evreilor.
  http://fr.timesofisrael.com/usa-vives-reactions-apres-la-coupe-budgetaire-de-3-m-de-du-musee-de-lholocauste/
  *ma refer la personajul scelerat caruia imi repugna sa ii consemnez numele in intregime

 4. Decat cu frica si suspiciunea in san ca si Clement, incerc sa zaresc oamenii din spatele siglei Trump si atunci poate voi vedea sa scot si barna din ochiul meu.Asa nociv si caustic poate deveni negativismul si conspiratia gen SACSIV ca te apuca lehamitea sa mai citesti comentariile celor ce au duhul lor.De echilibru ,armonie,intelepciune avem nevoie!Ca antidot aici cateva cugetari a parintelui Ghelasie de la Frasinei:

 5. * nu fi fixist (adică să faci doar ce crezi tu); cu voinţă ascultă şi de alţii. Astfel te vei vindeca de propriile iluzii şi încăpăţânare;
  * nu fi izolat şi însingurat, ci în dialog cu toţi şi cu toate (păcatul demonic face tocmai un gol de dialog). Viaţa este comunicabilitate. Fii comunicabil, chiar dacă te forţezi;
  * fii vesel, chiar dacă nu te simţi bine, pentru că fondul vieţii este bucuria – lumina. Impune-ţi un zâmbet permanent;
  * suportă şi ce nu-ţi place la alţii şi treci peste toate defectele lor (care sunt legate de caracterul propriu);
  * nu mustra direct, nu spune greşelile, fii delicat când totuşi faci câte o observaţie;
  * nu te enerva că alţii nu sunt ca tine şi-ţi stau chiar împotrivă. Astfel te vei vindeca de contrarietate şi te vei bucura de convieţuire în tot momentul, încearcă să ai afecţiunea mai tare decât respingerea;
  * nu admite frica, timorarea, grija zilei de mâine; nu-ţi fă iluzii, lasă toate la momentele lor. Timorarea este slăbănogirea sufletului.
  * fii optimist, chiar dacă lucrurile par total încurcate; crede în rezolvarea miraculoasă;
  * toate simptomele de boală, toate certurile, toate contradicţiile, greşelile tale şi ale altora, consideră-le trecătoare şi tu vei rămâne astfel neatins;
  * chiar dacă ai avut şi mai ai crize violente, toate vor trece;
  * nu admite teama că va fi mai rău, ci mai bine;
  * nu admite tristeţea după greşeli şi conflicte, lasă-le la momentul când te vei analiza pe tine (la spovedanie mai ales). Nu fă o scrupulozitate patologică;……………………..

 6. Sindromul este reflectarea unei boli sau a unor boli convergente, in general, dificil de tratat.
  In urma citirii informatiei referitoare la profanarea grafica a Sinagogii din Cluj, pe care un individ atins de sindromul Spicer a intinat-o, desenand peste Steaua lui David, o Cruce si mesajul „holocaustul nu a existat”, propun ca primarul Clujului sa il convinga pe bolnav sa urmeze un curs de constientizare a fenomenului, in Cisjordania, cu cazare la „The Walled Off Hotel „.

  http://fr.timesofisrael.com/roumanie-messages-antisemites-sur-une-synagogue-historique/

  https://fr.tripadvisor.be/Hotel_Review-g293978-d12220602-Reviews-The_Walled_Off_Hotel-Bethlehem_West_Bank.html

Comentariile sunt închise.