CAMPANIE. A început demontarea bisericii din Vința!

Vești bune: a început demontarea bisericii din Vința și am mai strîns 7.000 de lei pentru lucrări.

Acum două zile, turnul bisericii vechi de două secole și jumătate a fost dezasamblat și a luat drumul muzeului ASTRA. Cu alte cîteva zile mai înainte, toate elementele de lemn pictat fuseseră demontate și adăpostite la același muzeu. Urmează fresca și zidurile.

Suma strînsă pînă astăzi pentru lucrările de reconstrucție și restaurare este de 62.000 de lei. Mai avem nevoie de 288.000 de lei. Termenul pe care ni l-am fixat inițial era de 1 Octombrie, dar în acest moment vă putem anunța că vom continua campania pînă la strîngerea tuturor banilor necesari.

Avînd în vedere că pentru lucrările de demontare suma este acoperită de CupruMin și de ASTRA Sibiu, biserica se va afla, în curînd, departe de lacul de steril care o amenința, în spațiul de depozitare al muzeului, și vom putea începe reconstrucția ei cu banii pe care îi avem deja adunați în cont. Deci nu mai sîntem atît de mult presați de timp. Totuși, e nevoie de mai multă jertfă! Și mai repede. Cu cît vor întîrzia banii, cu atît va întîrzia și refacerea ei. Ar fi păcat să stea într-un depozit ani de zile, în loc să fie redeschisă pentru slujire cît mai curînd.

Contul dedicat special pentru salvarea bisericii din Vința de către Asociația Rost este RO82BACX0000000107363000.

Toți donatorii vor fi cinstiți drept ctitori și pomeniți la slujbele bisericii. Iar cei care vor dona de la 500 de lei în sus, vor primi cîte un album cu splendidele picturi murale din bisericuță, semnate de Simion Silaghi Sălăgeanu de la Abrud acum mai bine de două veacuri.

Fotografii de Raluca Prelipceanu
Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost