Pe 13 iulie începe reconstrucția bisericii din Vința

Asociația Rost a făcut, în a doua parte a anului trecut, o campanie de strîngere de fonduri pentru salvarea bisericii din Vința,  județul Alba, care era amenințată cu dispariția sub mîlul unui lac de steril provenit de la o exploatare minieră. Cu o bună parte din banii strînși din donații de Asociația Rost, 38.835 de lei, am contribuit la plata operațiunii de  extragerea frescei – o pictură de patrimoniu foarte valoroasă, semnată de Simion Silaghi. Cu restul banilor rămași, aproximativ 30.000 de lei intenționăm să contribuim la dotarea bisericii, atunci cînd va fi reconstruită. Dacă vom reuși să adunăm mai mulți, cu atît mai bine, vom putea înzestra mai mult biserica.

Astăzi, am primit vestea că bisericuța din Vința, demontată și depozitată, cu tot cu pictură murală și pe lemn, la Muzeul ASTRA din Sibiu, va începe să fie refăcută în spațiul muzeal în aer liber. Este o bucurie pe care ne-a împărtășit-o inițiatoarea campaniei de salvare a bisericii, pictorul iconar dr. Raluca Prelipceanu. Piatra de temelie va fi pusă pe 13 iulie, după care va urma ridicarea construcției. De asemenea, s-a dus la bun sfîrșit restaurarea iconostasului de lemn, o operațiune de infinită delicatețe, la care a participat și Raluca.

Sperăm ca în cel mai scurt timp să se poată sluji din nou în această biserică a moților.

Cei care doriți să aveți o contribuție la repunerea în circuitul liturgic al bisericuței cu hramul Sf. Arh. Mihail, puteți dona în continuare în contul dedicat campaniei, deschis de Asociația Rost: RO82BACX0000000107363000.  Vă mulțumim celor care ați făcut-o deja, ca și celor care o veți face. Doamne, ajută!


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost