Cînd SUA și Rusia se bat în păpuși, cîștigă al treilea păpușar

Vine 1 septembrie, dar candidații la prezidențiale au furat deja startul. Ia să vedem cum stăm:

1. K. Iohannis – 41%, nu promite nimic, dar e de presupus că nici nu va face nimic (rău). Prin urmare, e susținut de Germania și SUA. E un fel de Emil Constantinescu mai norocos, sau pe care serviciile n-aveau de ce să-l învingă…

2. C.P. Tăriceanu – 13%, promite de toate, dar nu și ce ar putea face (mult rău, ăsta e mai periculos ca Dragnea). El vrea să candideze în continuare, dar s-ar putea să cedeze presiunilor lui Ponta și să-l sprijine pe M. Diaconu. Altfel, oricum ar fi pierdere de vreme.

3. V. Ponta – 12%, nu contează ce promite, nu-l mai cred decît proștii și ăia cărora le place să fie luați de proști.

4. Dacian Cioloș – 10%, deși nu candidează și, dacă ar candida, l-ar lăsa să promită în locul lui pe Barna.

5. D. Barna – 9%, ne promite raiul pe pămînt și știm, în general, ce se întîmplă cînd cineva ca el ajunge să dețină puterea. Susținut pe față de macroniști (deci, am putea spune de Franța) și, mai subtil de restul de putiniști (deci, Rusia, via Sputnik).

6. V. Dăncilă – 7%. Nu are ce promite, că deja ne-a convins pe toți cît poate, dar încurcă jocurile pentru turul doi.

Restul candidaților încă n-au fost validați de vreun sondaj de opinie. Dar vine tare din urmă Mircea Diaconu, care va reface monstruoasa coaliție uselistă într-o formă mai restrînsă (ALDE + ProRomania lui Ponta + trustul Antenelor – care face cît ambele partide la un loc), în spatele lui. El va fi sprijinit de putiniști, poate și de unii naționaliști disperați și, evident, dezorientați.

În atari condiții, cel mai probabil vor ajunge în turul doi Iohannis și Diaconu. Pe scurt, USA contra Rusia. Oricine va învinge, Germania cîștigă.
Și România? România trebuie să mai aștepte cel puțin pînă în toamna anului viitor. Atunci vom ști încotro. Pînă atunci, avem de construit o mișcare conservatoare care să nu mai permită situații penibile ca aceasta de față.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Cînd SUA și Rusia se bat în păpuși, cîștigă al treilea păpușar”

  1. Papusi au fost si vor ramane , si Iliescu si Constantinescu , si restul , de pana acum si in continuare , dar oare in intelepciunea populara , stiind acest filon national , al neamului nostru exista o zicere care spune ” spune-mi cu cine te insotesti ca sa iti spun cine esti ” , noi toti de 30 de anii , ne-am insotit cu cel care a promis , nici de cum cu cel care a facut, fiindca cel care face cere , dar cel care promite , nu face , iar revenim la filonul national mondial ‘, si culegem o zicere din folclorul evreisc care spune ” a promite este o onoare , a te tine de cuvant este o prostie ” , oare noi cu cine votam onorabile ? , cum spune neica Caragiale.

Comentariile sunt închise.