Ce este și ce nu este Mișcarea ”România Mare în Europa”

Încă o dată pentru toți cei care n-au înțeles din prima: Mișcarea ”România Mare în Europa” nu este un partid, ci reflexul sănătos de apărare al societății civile exasperate de contraselecția și contraperformanța de pe scena politică românească.

Altfel spus, RME este o mișcare civică ce își propune o finalitate politică: nașterea unui partid, care să intre în competiția electorală și să ofere electoratului șansa de a vota în sfîrșit pozitiv, adică pentru ceva în care crede.

Ca să fiu mai explicit: Coaliția pentru Familie a fost o mișcare civică ce și-a propus scopuri politice – și anume schimbarea unui document politic, Constituția, și, de asemenea, impunerea a 50 de măsuri legislative pro-life și pro-familie. Apropo, de toate acele măsuri nu mai vorbește nimeni astăzi. Dar și le va asuma și va vorbi în favoarea aplicării lor partidul creat de Mișcarea ”România Mare în Europa”. Pentru nu e posibil să vrei să redevii o țară mare, unită și măreață în acelați timp, dacă nu faci două lucruri: să te îngrijești de ai tăi de peste tot și să încurajezi creșterea natalității. Fără atenție la demografie, toate planurile politice sînt jucării de hîrtie.

Prin urmare, Mișcarea RME, deși are o viziune politică și va adopta poziții publice privind acte și declarații politice, nu poate să fie tratată ca un partid, nu va putea participa în alegeri, iar purtătorii săi de mesaj nu sînt propriu-zis politicieni.

Cei implicați în această Mișcare sunt lideri ai societății civile, care au înțeles urgența momentului și deopotrivă faptul că în Octombrie 2018, odată cu Referendumul pentru căsătorie, a fost atins maximum din ceea ce poate face societatea civilă pentru schimbarea în bine a lucrurilor. De aici încolo este nevoie de acțiune politică.

Reușita Mișcării, în sensul articulării unui partid viabil, care să propună o ofertă electorală convingătoare, depinde de puterea ei de coagulare și de emulație.

Inițiată de George Simion, lider al platformei unioniste din România și Republica Moldova și fost candidat în alegerile pentru Parlamentul European din acest an, Mișcarea RME nu este a lui George Simion, ci a tuturor celor care participă la ea și contribuie în mod decisiv la realizarea obiectivului ei principal: construirea unui partid.

George Simion este un om plin de calități, absolut necesar într-o asemenea întreprindere, dar nu e factotum și nu poartă singur povara acestui proiect, ci face parte dintr-o echipă.

În măsura în care se vor activa forțele conservatoare latente – adică milioanele de români care nu se simt reprezentați de nici un partid actual și care au ca valori credința, familia, națiunea și libertatea și vor ca aceste valori să fie imprimate în actul politic -, Mișcarea ”România Mare în Europa” își va atinge scopul pentru care s-a constituit.

Dacă ea va eșua în acest demers, eșecul nu va fi al unei persoane sau a alteia, ci a întregii societăți românești. Și-atunci vom putea spune, fără urmă de îndoială, că ne merităm soarta ca popor.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Ce este și ce nu este Mișcarea ”România Mare în Europa””

  1. Buna ziua,
    Apreciez demersul d-voastra de a crea un pol conservator, insa trebuie sa tineti cont de faptul ca asemebea initiative nu prea au reusit in tara noastra. Va dau exemplul partidului Alianta Noastra Romania, un partid ce si-a propus un set de valori similar cu miscarea pe care ati initiat-o. De asemenea, o alta initiativa laudabila ce a murit in fasa a fost Conventia Nationala Romania Crestina in Europa unde Mihai Neamtu a incercat sa coaguleze elitele conservatoare ( acum domnul Neamtu s-a inscris in PMP). Sfatul meu este urmatorul: Coalita pentru familie trebuie sa se transforme in partidul Coalitia pentru Familie. Nu are rost infiintarea unui alt partid. Pe langa Cpf, trebuie sa se stranga toate partidele mici, fundatii conservatoare si voluntari ce pot duce acest partid in parlament. Dar mai este un lucru esential ce ar trebui pus ca una din principalele teme de abordare ale acestui nou partid si anume LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI DIN BISERICA ORTODOXA. Nu vreau sa detaliez acest aspect…ascultati si vocea celor ce s-au departat de valorile crestine pentru ca modelul actual de preot ( ce da spaga sa aiba o parohie) este cu mult sub ce ar trebuii sa fie.
    Va doresc mult succes!

Comentariile sunt închise.