MARCEL PETRIȘOR – 90

Domnul Profesor * a împlinit  astăzi 90 de ani. Incredibil! O dată pentru că e încă prea tînăr să aibă vîrsta asta. Și-apoi pentru că nu-ți explici cum un om condamnat la moarte de către comuniști, care a pătimit cîțiva ani într-o celulă de exterminare în Casimca Jilavei și făcut în total 13 ani de închisoare politică, poate ajunge la o vîrstă patriarhală. Nu e primul, desigur, dar uimirea mi-a fost aceeași și cînd, bunăoară, prietenii noștri Demostene Andronescu și V.J. Iamandi, foști deținuți politic la fel de încercați, au trecut, ceva mai înainte, pragul a nouă decenii.

Pe d-l Marcel Petrișor îl cunosc de la mijlocul anilor 90 ai secolului trecut și ne-am fost aproape unul altuia în tot ce a fost mai frumos, mai greu sau mai trist în viețile noastre de atunci încoace.

Între altele, domnul Profesor a fost primul președinte al Asociației Rost. Este președintele Senatului Rost. Și este o personalitate-reper nu doar pentru comunitatea Rost, ci pentru o întreagă generație de români patrioți și creștini.

Am făcut cîteva interviuri extrem de interesante cu d-l Marcel Petrișor. Puteți citi două aici și aici. I-am dedicat și un capitol în cartea mea Cei 13 care m-au salvat. Căci dînsul este unul dintre cei cărora le datorez un drum pe care îl consider salvator.

Îl iubesc și îl prețuiesc cum n-am reușit să redau vreodată în cuvinte. Acum, la ceas aniversar, mă încearcă și mai tare dorul de dînsul. Un dor pe care conversațiile la telefon nu-l pot ostoi. Dar trebuie să ne mulțumim cu asta, deocamdată. Pandemia de coronavirus l-a surprins la Paris și este blocat acolo pînă cînd se va liberaliza iarăși circulația. Cînd nici nu bănuiam ce năpastă va veni peste noi, plănuiam să-l sărbătorim imediat după Paști, căci nu puteam să o facem în Săptămîna Mare. Mai amînăm puțin, avînd mare nădejde în mila Domnului.

La mulți ani cu sănătate și bucurii sfinte, domnule Profesor!

 

Bacău, 1995.
Marșul pentru Familie, București, 21 Mai 2010.
București, 2019.

*Așa îmi place mie să-i spun, căci nu doar profesia domniei sale mă îndeamnă la asta, ci și faptul că am încercat să ucenicesc la umbra dînsului.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost