Președintele Iohannis, anunț de la Washington: Cred că o să găsim o soluție ca România să trimită în Ucraina sistem de rachete Patriot

Președintele Iohannis a confirmat, marți, la Washington, că România caută soluții pentru a  trimite sistem de rachete Patriot în Ucraina.

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, organizată la finalul întrevederii cu președintele SUA, Joe Biden.

Întrebat fiind dacă România ca trimite în Ucraina sisteme Patriot, președintele Iohannis a răspuns:

„Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, și, în acest fel, în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și atunci, sigur, am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim, și, evident, ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluție. (…) Credeți-mă că știu mult mai multe detalii, dar da, este unul funcțional, care va rămâne în România, celelalte, care sunt în faze avansate de operaționalizare, și despre unul dintre acestea era vorba.”

Context

Luna trecută, aproape 100 de europarlamentari, inclusiv români, au semnat o scrisoare iniţiată de Guy Verhofstadt cerând guvernelor României, Germaniei, Spaniei, Greciei, Poloniei şi Olandei să doneze Ucrainei sisteme de rachete Patriot, după cum a relatat RostOnline.

Europarlamentarii români care au semnat scrisoarea sunt următorii: Vlad Botoş (USR, candidează și în acest an din partea Alianței Drepta Unită), Dragoş Tudorache (Reper), Mircea Hava (PNL) și Alin Mituţa (Reper).

La începutul acestui an, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunțat că achiziţionează 200 de rachete pentru sistemele PATRIOT, costul fiind de peste un miliard de euro, demersul făcând parte dintr-un contract realizat în cadrul NATO.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Președintele Iohannis, anunț de la Washington: Cred că o să găsim o soluție ca România să trimită în Ucraina sistem de rachete Patriot”

  1. Din’90 încoace, nemernicii de „conducători”din România au dus țara aceasta numai în pagubă.Blestemații!

    Răspunde

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.