Centenarul Tratatului de la Trianon (4 iunie 1920 – 4 iunie 2020)

Tratatul de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920, a însemnat consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la patria mamă, România, și, totodată, confirmarea drepturilor politice și civile ale românilor care constituiau populația majoritară în acest teritoriu.

De asemenea, a consacrat realizarea dreptului la autodeterminare al popoarelor din Imperiul Austro-Ungar, care a permis națiunilor care trăiau în acest imperiu să-și formeze, după Primul Război Mondial, propriile state naționale.

Cu acest prilej, Alianța pentru Unirea Românilor organizează o pichetare a Ambasadei Ungariei la București (str. Jean Loius Claderon nr. 63 – 65), joi, 4 iunie a.c., între orele 16.00 și 18.00. O delegație a A.U.R. va înmîna ambasadorului maghiar un memoriu, în care partidul cere Ungariei să respecte Tratatul de la Trianon și să înceteze acțiunile de slăbire a suveranității, independenței, unității și indivizibilității statului național român.

Biserica Ortodoxă Română va marca și ea sărbătoarea în stil propriu.

”La toate bisericile din Patriarhia Română, în timpul Sfintei Liturghii şi la slujba Parastasului pentru eroi din data de joi, 4 iunie 2020, vor fi pomeniţi eroii, soldaţii, luptătorii, diplomaţii români şi toţi cei care au contribuit la realizarea României Mari la nivel naţional, între anii 1916-1918, şi recunoaşterea acesteia pe plan internaţional, în special prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920 – informează, printr-un comunicat de presă, Patriarhia Română.
Veşnica lor pomenire din neam în neam!” – se arată într-un comunicat de presă remis de Patriarhie.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost