De ce nu am făcut nicio faptă bună?

Vorbesc în articolul de față de ce consider că nu am făcut nicio faptă bună, din punct de vedere ortodox.

Întâi, prezint un fragment:

„Ce altceva aș putea să-ți dau, Doamne?”, a întrebat, nedumerit, iubitorul de Hristos. „Dăruiește-Mi păcatele tale!” Fericitul Ieronim, cu inima înfrântă a început să plângă. El a întrebat printre lacrimi: „Și la ce-Ți trebuie, Doamne, păcatele mele?” „Vreau să le iau asupra Mea!”

Sursa: „Dă-Mi păcatele tale!” | Doxologia.

Apoi un altul:

Cine dintre voi, având o slugă la arat sau la păscut turme, îi va zice când se întoarce din țarină: Vino îndată și șezi la masă?
Oare, nu-i va zice: Pregătește-mi ca să cinez și, încingându-te, slujește-mi, până ce voi mânca și voi bea și după aceea vei mânca și vei bea și tu?
Va mulțumi, oare, slugii că a făcut cele poruncite? Cred că nu.
Așa și voi, când veți face toate cele poruncite vouă, să ziceți: Suntem slugi netrebnice, pentru că am făcut ceea ce eram datori să facem.

(Luca, 17:7-10)

Ce element constituie o faptă bună?

  • Cadrul (nevoia faptei bune, lipsa, gaura, contextul – persoana X are nevoie de obiectul Y, în contextul Z sau entitatea A are nevoie de soluția B, în contextul C; poate fi o sete de un pahar cu apă, o nevoie de un zâmbet, sau nevoie de un serviciu / bun);
  • Resursa (cu ce poți ajuta, e complementul nevoii; dacă X sau A au nevoie de ceva, tu poți rezolva printr-o resursă; poate fi un pahar cu apă, un zâmbet și o îmbrățișare, un serviciu sau bun; poate fi ceva minor sau un efort masiv și care cere energie imensă și dragoste dogoritoare)
  • Motivația (să vrei să ajuți; în plus față de nevoia de a bea apă, de prezența apei la tine, e nevoie și ca tu să vrei să dai apa, să dorești să faci pe cineva fericit cu un zâmbet, să ai îngăduința să te desparți de un serviciu sau bun).

De văzut poza atașată acestui articol, pe baza citatului:

“Everybody can be great…because anybody can serve. You don’t have to have a college degree to serve. You don’t have to make your subject and verb agree to serve. You only need a heart full of grace. A soul generated by love.” ― Martin Luther King Jr.

Poate nu ai resurse, poate nu ai nici măcar un pahar cu apă. Dar probabil poți zâmbi și îmbrățișa.

Ca să faci o faptă bună ai nevoie de un cadru. Acesta există aproape mereu, întotdeauna poți face ceva bun pentru cei din jurul tău. Asta nu prea ține de tine. Toată lumea e plină de nevoi, ai enorm de multe posibilități de a face binele. E un principiu în economie care zice că nevoile sunt nelimitate, și resursele sunt limitate, nu e așadar vreodată vreo problemă în a găsi ce nevoi să rezolvi:

Unlimited wants essentially mean that people never get enough, that there is always something else that they would like to have. When combined with limited resources, unlimited wants result in the fundamental problem of scarcity.

Sursa » via »

Apoi, ai nevoie de resurse și de motivație – niciuna nu sunt ale tale, nici intenția, nici resursele. Ambele pot fi dezvoltate, pot fi crescute, dar nu consider că sunt ale tale, ci ți-au fost date.
Dacă vrei să faci bine, ai în tine acest foc, și depui un efort în acest sens, și aloci resurse (timp, bunuri, servicii, bani), niciuna din cele două lucruri nu vin de la tine – nici dorința și motivația de a face bine, nici resursele de care dispui.

Și mai e și citatul cu slugile netrebnice – „păi ăsta e scopul tău, să faci bine, de asta ai fost creat”. Nici măcar principiul general, ideea înaltă „să faci binele e de dorit” nu e a ta. Nu ai nimic, nici măcar ideea „binele e bun”, nici asta nu e a ta. Ești dator să faci asta, ține de fișa postului.

Mai e un citat, cu citare aproximativă din Nicolae Steinhardt:

Rănile piroanelor și ale suliței sunt tot ce a păstrat Mântuitorul de pe urma celor 33 de ani de existență pământească și le-a luat în Rai. (via »)

Păcatele – da, astea sunt ale tale. Asta da, e o contribuție unică, cu asta te poți diferenția.

Bun, am dus articolul acesta într-o exagerare. Consider, la modul obiectiv, că există bine și rău, că există grade ale faptelor, că poți face fapte ce pot fi considerate bune, și că citatul cu slugile netrebnice e mai degrabă un paradox. Nu e același lucru dacă dai cuiva o palmă sau un pahar cu apă. Ce am vrut să semnalez cu articolul de față (și tot ce am făcut a fost să pun cap la cap lucruri deja știute, nu am inovat cu nimic) e că nu ar trebui să cauți să te auto-justifici într-o stare de bine – „A!, am dăruit cuiva un pahar cu apă azi. Ce om bun sunt eu! Câte nu merit în urma acestei fapte! Câte nu mi se cuvin!”. Da, probabil Dumnezeu va considera fapta respectivă ca una bună. Dar din perspectiva ta, fapta bună ar trebui să intre în firescul situației, și să nu consideri că meriți coronițe, să ceri concret – „uite, am venit să îmi iau răsplata”. Probabil, răsplata va veni, dar din perspectiva ta răsplata pentru fapta ta nu ar trebui să fie un drept, o pretenție importantă, ci mai degrabă fapta este un lucru pe care erai dator să îl faci.

Am pornit articolul cu persoana I, singular (eu), și am continuat cu a II-a, singular (tu). Sunt inter-schimbabile, binele e mai greu decât pare, consider că nu doar pentru mine.

“Everybody can be great…because anybody can serve”
“Everybody can be great…because anybody can serve”, https://bit.ly/3768Bcx

About Olivian Breda

Olivian Breda este freelancer în Digital Marketing.Expertiza lui este în SEO (Search Engine Optimization - optimizare pentru motoarele de căutare) / UX (user experience - experiența vizitatorilor) / WordPress (platformă realizare site-uri și bloguri). Cofondator lumeaseoppc.ro (evenimente pe tema SEO & PPC) și cetd.ro (Carte și blog dedicate brandingului medicilor).Pe plan personal, este interesat de dezvoltarea personală - evenimente, sport, viața sănătoasă, voluntariat, lecturi, filme, muzică.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „De ce nu am făcut nicio faptă bună?”

  1. Tot ce am făcut eu nu este de la mine. Puterea mea este neputincioasă. Binele pe care nu l-am făcut este singurul lucru pe care mi-l asum, anume nelucrarea. Eu sunt cel care a îngropat talantul primit de la Stăpânul.

Comentariile sunt închise.