Demersuri pentru salvarea mineritului din România. Partidul AUR cere renegocierea cu Comisia Europeană a Pactului Ecologic (Green Deal), care impune închiderea minelor

Partidul AUR solicită renegocierea cu Comisia Europeană (CE) a Pactului Ecologic (Green Deal), astfel încât România să nu mai fie obligată să închidă minele și să lase pe drumuri mii de oameni.

Partidul AUR a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că a cerut autorităților române să renegocieze „Green Deal”-ul, pactul european care ar pune cruce mineritului în România, transmite R3Media.

„AUR cere renegocierea cu Comisia Europeană a Pactului Ecologic (Green Deal). Actualele ținte de decarbonizare, respectiv reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în 2030 și „net zero” în 2050, sunt prea ambițioase pentru România. Avem nevoie de perioade de tranziție mai generoase. Polonia de pildă cere 2060.Considerăm prematură renunțarea prea rapidă la sectorul carbonifer, așa cum a fost agreată de guvernanții români cu Comisia.

România nu e pregătită să mărească prea repede ponderea energiei din surse regenerabile, în condițiile în care avem resurse naturale proprii de combustibil fosil care, folosind tehnologii adecvate, pot servi dezvoltării. În această fază România poate ecologiza o serie de exploatări miniere.
De asemenea trebuie retehnologizate centralele Turceni, Rovinari, Craiova (Complexul Energetic Oltenia), Mintia și Paroșeni (Complexul Energetic Hunedoara).”, se arată într-un comunicat transmis de partidul AUR.

Potrivit sursei citate, AUR cere ca gazele din Marea Neagră să fie exploatate de firme românești.

Reamintim că România să trebuie să adopte anumite măsuri stabilite la nivelul statelor membre pentru îndeplinirea obiectivului de neutralitatea climatică, până în 2050.

Astfel, pentru atingerea acestui obiectiv, statele membre trebuie să închidă minele și termocentralele care produc energie electrică pe bază de cărbune și să reconvertească atât industria carboniferă, cât și personalul care va rămâne fără locuri de muncă.

În cifre, peste 15000 de mineri și personal auxiliar din Valea Jiului și din Oltenia ar putea rămâne fără loc de muncă.

UE vrea să aloce, în următorii 7 ani, aproximativ 250 de miliarde de euro, bani la dispoziția statelor membre.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Demersuri pentru salvarea mineritului din România. Partidul AUR cere renegocierea cu Comisia Europeană a Pactului Ecologic (Green Deal), care impune închiderea minelor”

Comentariile sunt închise.