Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene: România trebuie să vină cu un plan de renunţare totală la cărbune. Această resursă nu are niciun viitor

România trebuie să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie, întrucât această resursă nu are niciun viitor, a declarat, marţi, Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe, transmite Agerpres.

„Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a arătat oficialul european.

În schimb, susține Frans Timmermans, există un viitor pentru oamenii care lucrează acum în această industrie, prin activarea mecanismului de tranziţie justă.

„Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune şi modul cum să facă asta şi vă asigur că noi, la Comisia Europeană, vom fi de partea României pentru a putea face ca acest lucru să se întâmple”, a completat el.

Reamintim că partidul AUR a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că a cerut autorităților române să renegocieze „Green Deal”-ul, pactul european care ar pune cruce mineritului în România.

„AUR cere renegocierea cu Comisia Europeană a Pactului Ecologic (Green Deal). Actualele ținte de decarbonizare, respectiv reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în 2030 și „net zero” în 2050, sunt prea ambițioase pentru România. Avem nevoie de perioade de tranziție mai generoase. Polonia de pildă cere 2060.Considerăm prematură renunțarea prea rapidă la sectorul carbonifer, așa cum a fost agreată de guvernanții români cu Comisia.

România nu e pregătită să mărească prea repede ponderea energiei din surse regenerabile, în condițiile în care avem resurse naturale proprii de combustibil fosil care, folosind tehnologii adecvate, pot servi dezvoltării. În această fază România poate ecologiza o serie de exploatări miniere.
De asemenea trebuie retehnologizate centralele Turceni, Rovinari, Craiova (Complexul Energetic Oltenia), Mintia și Paroșeni (Complexul Energetic Hunedoara).”, se arată în comunicatul transmis de partidul AUR.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene: România trebuie să vină cu un plan de renunţare totală la cărbune. Această resursă nu are niciun viitor”

  1. Domnul Zimmerman , a uitat poate ca in Germania sau in alte state dezvoltate din E.C , se cauta solutii privind eliminarea noxelor generate de arderea carbunelui dar cautarea altor solutii tehnolgice privind folosirea carbunelui in alte industrii de prelucrare , de exemplu obtinerea materii parime pentru procesare carburantii , etc, EXEMPLU Grecia importa carbune din afara E.C . Dar domnul in cauza are memorie scurta ,ODATA ESTE CRITIC privind Guv.Dancila criticat de dansul , cu fraza celebra privind infractiuniile de frauda , iar acum UITA sa critice alte actiuni de frauda internationala si grup lobby , privind anihilarea ind. extractive in Romania , ducerea ei in faliment si cumpararea la pret redus a acestei industrii in viitor . Dar , vorba romanului , ‘ da-i mintea cea de pe urma si iarta-l Doamne ca nu stie ce face ” .cu respect

Comentariile sunt închise.