Regizorul Andrei Șerban: Ești scos din societate dacă nu ești de acord cu ideile comitetelor neo-bolșevice formate în universități. Simt un aer de nebuloasă finală a lumii pe care o știam

După o carieră de 50 de ani în America, regizorul Andrei Șerban explică cum cenzura, sub titlul de corectitudine politică, a început să se instaleze treptat pe tărâmul libertății, astfel încât cine nu se aliniază ideilor comitetelor neo-bolșevice formate în universități riscă să fie pus la zid și umilit.

Ești anulat, ești exclus, explică regizorul Andrei Șerban fenomenul „Cancel Culture” -cultura care anulează- din universitățile din America.

„Ești anulat. Ești exclus. Ești pus la zid și umilit prin rețelele sociale care au puterea să distrugă oricând pe oricine. Ești scos din societate dacă nu ești de acord cu ideile comitetelor neo-bolșevice formate în universități. Mulți studenți se simt intimidați. Încep să se teamă să vorbească sau să pună întrebări. Oricine are idei care nu sunt acceptate e în pericol să fie expus și, dacă nu se conformează, poate fi eliminat.

Campusurile universitare erau o arenă liberă când am ajuns în America, o arenă cu adevărat democratică de discuție, care încuraja duelul de opinii critice, se combăteau perspective diverse, opuse chiar. Astăzi dominant e disprețul față de oricine nu aderă la linia „corectă”. Pentru tinerii veniți să studieze e o atmosferă care creează confuzie totală. Ce modele sunt de urmat? În loc să vină la școală să învețe carte, sunt îndrumați să protesteze. E o situație cu totul nouă, care nu știu unde va duce”, a declarat regizorul Andrei Șerban într-un interviu pentru RFI.

Potrivit acestuia, lucrând în diferite universități, a realizat că încet-încet cenzura a început sa apară sub titlul de corectitudine politică.

„Mie îmi amintește de anii 1948 – 1952 în România, cei mai cumpliți ani. Erau lozinci precum „Trăiască lupta pentru pace, deci moarte dușmanilor”. Ce absurditate. Râdem, dar nu râdem. Aceleași lozinci revin”, a subliniat regizorul Andrei Șerban.

Simt un aer de nebuloasă finală a lumii pe care o știam, concluzionează marele regizor român.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Regizorul Andrei Șerban: Ești scos din societate dacă nu ești de acord cu ideile comitetelor neo-bolșevice formate în universități. Simt un aer de nebuloasă finală a lumii pe care o știam”

  1. [* Shield Security plugin marked this comment as „Trash”. Reason: Failed Bot Test (caseta) *]
    Să nu acceptăm aceste mizerii în țara noastră. Tembeliziunile deja promovează aceste mizerii precum ”corectitudinea politică”. Mai ales în ce privește sodomia și alte deviații sexuale cărora li s-a permis să devină DREPUTRI

Comentariile sunt închise.