Dr. Mihaela Pundiche: Nu fac nimic fără Dumnezeu

Indiferent ceea ce fac, nu fac nimic fără Dumnezeu, mărturisește medicul chirurg Mihaela Pundiche, într-un interviu realizat, pentru TVR, de jurnalistul Rafael Udriște.

În cel de-al doilea episod din seria „Doctori fără de arginți”, dr. Mihaela Pundiche vorbește despre suferința bolnavilor și despre importanța credinței în procesul de vindecare.

„Prin prisma meseriei pe care o practic de peste 20 de ani- chirurgia și, în special, chirurgia de urgență- ne aflăm la limita dintre viață și moarte, acolo unde suferința este de cele mai multe ori la cote maxime.

În calitatea de medic chirurg vă spun că, de cele mai multe ori, pacienții vin în serviciul de urgență și sunt foarte speriați. În cariera mea am întâlnit oameni care au suferit enorm pe un pat de spital. O suferință fizică. Aceasta venea după o suferință sufletească.

Cred că noi, în calitatea pe care ne-am ales-o ca medici, nu ca practicieni ai medicinei, ci doar ca tămăduitori cu voia lui Dumnezeu pentru suferința umană, trebuie să găsim modalitatea prin care să comunicăm cu pacienții și să le oferim încredere, prin prezența noastră și prin actul medical pe care îl facem”, explică dr. Mihaela Pundiche.

Indiferent ceea ce fac, nu fac nimic fără Dumnezeu, subliniză medicul chirurg.

„Îl simt pe Dumnezeu nu numai de când practic această meserie, îl simt de-a pururi pe veci cu mine, secundă de secundă. Nu cred că mi-aș putea imagina măcar o secundă în care să rup o relație cu Dumnezeu. Cred că atunci nu mi-aș mai pune problema existenței sau a unui viitor.

Pe Dumnezeu l-am cunoscut de mult timp, din vremea studenției, ca un om care a perceput prezența lui Dumnezeu, și nu sunt cuvinte mari.

Am fost pusă în situația în care am fost pacient sau am fost pusă în situația în care a trebuit să pun în balanță între viață și moarte oameni cei mai dragi ai mei și să trebuiască să adopt o atitudine de urgență.

Atunci l-am simțit pe Dumnezeu. L-am simțit la modul firesc, așa cum îl simt tot timpul. Indiferent ceea ce fac, nu fac nimic fără Dumnezeu”, mărturisește medicul Mihaela Pundiche.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost