Spectacolul „Brâncovenii”, de Florii, la TVR

Spectacolul „Brâncovenii”, despre viața domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, va fi difuzat, de Florii, duminică, 25 aprilie, la TVR3, începând cu ora 20.00, și de la ora 23.00, la TVRi și TVR Moldova.

TVR Iași va difuza spectacolul marți, 27 aprilie, ora 19.00.

Vizionarea de Florii, în premieră, a spectacolului „Brâncovenii” are ca idee principală Martiriul şi începerea Săptămânii Patimilor, se precizează într-un comunicat postat pe site-ul TVR3.

Familia Brâncoveanu a dat cel mai concludent şi profund exemplu de sacrificiu din iubire de Dumnezeu şi credinţă. Este un model fără precedent în istoria României, iar TVR, prin Casa de Producţie, contribuie astfel la aducerea în conştiinţa publicului larg a unui moment esenţial prin care ne raportăm la creştinism şi ortodoxie, potrivit sursei citate.

Textul este scris de părintele Bogdan Aurel Teleanu, preot la Parohia Sfântul Pantelimon, iar regia spectacolului este semnată de Ivona Boitan,

„Spectacolul ne spune povestea unui domnitor, dar prin încercări şi greutăţi, viaţa lui Constantin Brâncoveanu seamăna cu viaţa noastră şi el a înfruntat greutăţi în familie, trădarea celor apropiaţi, invidiile, duşmăniile, ura. Pentru că înainte de a fi sfânt, domnitor, înainte de a fi ctitor, înainte de a fi iniţiatorul unui stil arhitectural, Constantin Brâncoveanu a fost un om, un soţ, un tată.

El şi-a trăit viaţa trecând de la un palier al vieţii la altul, o viaţă complexă, un arabesc asemănător cu dantelele din piatră ce-i definesc stilul, un joc al efemerităţii cu eternitatea. Spectacolul Brâncovenii lansează spectatorilor invitaţia de a descoperi omul din spatele domnitorului, şi domnitorul care ne-a dat sfântul. Totul cât se poate de bine documentat din punct de vedere istoric, dar cu un parcurs scenic viu şi provocator”, spune regizorul Ivona Boitan.

Distribuția:

Cu participarea extraordinară a actorului Constantin Codrescu

Maria Brâncoveanu – Ana Calciu

Constantin Brâncoveanu – Tomi Cristin

Păuna Cantacuzino – Magda Catone

Antim Ivireanu – Mihai Coada

Constantin Cantacuzino – Mircea Constantinescu

Vizirul – Tiberiu Păun

Stefan Brâncoveanu – Bogdan Iacob

Stanca Brâncoveanu – Dana Rusu

Alte personaje – Alex Mirea Copiii: Teleanu Cristina, Teleanu Theodor-Ioan, Teleanu Ana-Maria, Teleanu Eva-Antonia, Irimia Andreea-Florentina, Irimia Cătalin-Stefan,Vlad Alina, Avram Iulia-Bianca, Andrei Rares, Andrei Carla -Maria

Scenografie și costume: Ileana Zirra

Începând din 2020, 16 august a fost declarată, prin lege, „Ziua Naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor”.

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost