Va prelua România bunele practici ale Ungariei în domeniul minorităților? Interpelare adresată de senatorul Claudiu Târziu (AUR) vicepremierului Kelemen Hunor (UDMR), privind desființarea burselor pentru elevii români din Ucraina

Senatorul Claudiu Târziu (AUR) a adresat, joi, în Senat, o interpelare vice-premierului României,  Kelemen Hunor, coordonator al domeniului minorităților, pe tema desființării burselor pentru elevii români din Ucraina, solicitând motivarea acestei decizii, precum și prezentarea propunerilor pentru sprijinirea organizațiilor românilor de pretutindeni.

Va prelua România modelul Ungariei în domeniul minorităților, l-a întrebat senatorul Claudiu Târziu pe vicepremierul Kelemen Hunor, în contextul în care 16 mii de elevi maghiari din Ucraina au beneficiat de bursele identitare acordate de Republica Ungară, iar elevii români de acolo au rămas fără burse.

„Potrivit atribuțiilor stabilite prin Decizia prim-ministrului României, în scopul îndeplinirii priorităților majore din Programul de guvernare, domeniul minorităților (vizând minoritățile din România, cât și minoritățile românești înrudite de peste hotare) este coordonat de către dumneavoastră în calitate de viceprim-ministru.

Am considerat că această calitate oficială a dumneavoastră, precum și cea de reprezentant al minorității maghiare din România ca principală beneficiară a sprijinului identitar, cultural și de alt ordin acordat de către Republica Ungaria, va servi preluării de către România a bunelor practici ale Republicii Ungare în domeniul minorităților extrafrontaliere și va crea astfel o solidaritate româno-maghiară de acțiune în acest domeniu”, a precizat senatorul Claudiu Târziu.

Potrivit acestuia, Guvernul nu a prevăzut în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 sumele necesare burselor identitare pentru elevii români din Ucraina și din alte state în care există forme de învățământ preuniversitar în limba română.

În acest context, senatorul Claudiu Târziu, co-președintele AUR, solicită vicepremierului Kelemen Hunor răspuns la următoarele întrebări:

  • Motivele reale și temeinice pentru care Guvernul nu a prevăzut în Legea bugetului de stat pe anul 2021 sumele necesare pentru bursele identitare acordate elevilor români din Ucraina și alte state și nici nu a intervenit în sensul unei rectificări bugetare necesare în vederea soluționării chestiunii.
  • Care sunt inițiativele sale concrete, în calitate de viceprim-ministru al României coordonator al domeniului minorităților, referitoare la soluționarea de către Guvern a chestiunii burselor identitare pentru elevii români din Ucraina și alte state?
  • Ce propuneri va face pentru unificarea criteriilor de sprijinire a organizațiilor românilor de pretutindeni și a organizațiilor persoanelor aparținînd minorităților naționale din România, precum și a preluării de către țara noastră a bunelor practici ale Ungariei în domeniul minorităților de peste hotare?

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost