Co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, de Ziua Naţională a cinstirii martirilor din temniţele comuniste: Se cuvine să-i onorăm pe cei care s-au jertfit pentru libertatea neamului nostru și să le cinstim memoria

Co-președintele (AUR), senatorul Claudiu Târziu, a transmis, vineri, de Ziua Naţională a cinstirii martirilor din temniţele comuniste, un mesaj prin care a îndemnat la cinstirea memoriei martirilor care s-au jertfit pentru libertatea neamului nostru.

„Astăzi, de Ziua Naţională a cinstirii martirilor din temniţele comuniste, se cuvine să-i onorăm pe cei care s-au jertfit pentru libertatea neamului nostru și să le cinstim memoria. Să-i pomenim în rugăciunile noastre pe cei asupra cărora s-a abătut teroarea bolșevică. Pe cei care au îndurat chinuri groaznice și au sfîrșit în temniţele şi lagărele ocupanţilor comunişti. Pe victimele şi mucenicii terorii instaurate odată cu venirea regimului comunist în România.

Unele dintre cele mai strălucite minţi ale României acelor vremuri, scriitori şi jurnalişti, profesori universitari, foşti reprezentanţi ai aparatului de stat, intelectuali de seamă, cu toții au fost supuşi epurării, arestării şi condamnării la ani grei de temniţă şi suferinţe. Universităţile, Academia Română şi Societatea Scriitorilor au fost nimicite, sub pretextul „defascizării” ţării.

În noaptea de 14 spre 15 mai 1948, 12000 de studenţi au fost reţinuţi şi condamnaţi pentru acuzaţia de „atentat la noua ordine socială”. O întreagă elită tînără, în plină formare, a fost arestată în masă și decimată.

Nici pînă astăzi nu cunoaştem cifrele exacte ale masacrului comunist. Şi, probabil, nici nu le vom cunoaşte prea curînd. Abia după analizarea minuțioasă şi fără părtinire a arhivelor Partidului Muncitoresc Român şi Securităţii Statului, nădăjduim că va fi posibilă o statistică fidelă.

În operaţiunea de distrugere a valorilor românești autentice, prigoana de sorginte stalinistă s-a năpustit, prin organele de represiune, asupra unor categorii întregi de intelectuali şi oameni de seamă, tineri şi bătrîni deopotrivă, încercînd să anihileze dorința lor de libertate și democrație. Dar acești temerari nu s-au temut nici de schingiuiri, nici de oribilele experimente ale torționarilor, ci au spus cu tărie adevărul. Fiindcă au știut că, deși aflați în lanțuri, doar Adevărul îi face liberi.

Datoria noastră, astăzi şi întotdeauna, este să-i mărturisim pe toți aceștia şi să le invocăm martiriul. Să nu uităm nicicînd că elita intelectuală a României, torturată şi lichidată fără milă de comuniști, face parte nu doar din istoria, ci din însuși sufletul acestui neam și ne va însoți prin vremi, pînă în veacul veacurilor”, a transmis, vineri, liderul AUR, senatorul Claudiu Târziu.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost