Victorie în instanță împotriva unor ordine semnate de șeful DSU, Raed Arafat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) din februarie 2021, prin care era actualizată lista ţărilor/zonelor cu risc epidemiologic şi se stabileau regulile de aplicare a carantinei în cazul persoanelor care soseau în România, anunță Agerpres.

Procesul a fost deschis de avocata Elena Radu, care a dat în judecată CNSU şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, obiectului dosarului fiind anularea art.15 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Articolul respectiv se referă la ordinele date de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, aplicarea acestora, precum şi modul în care pot fi contestate în instanţă.

Acţiunea avocatei a fost respinsă la instanţa de fond – Curtea de Apel Bucureşti, însă ea a avut câştig de cauză la judecarea recursului.

„Admite recursul declarat de Radu Elena împotriva sentinţei civile nr. 814 din 25 mai 2021, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, în rejudecare: respinge, ca inadmisibilă, cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Admite cererea formulată de reclamanta Radu Elena, în contradictoriu cu pârâtul Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Anulează Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr.9/2021. Definitivă”, se arată în decizia Instanţei supreme.

Pe 11 februarie, CNSU a adoptat hotărârea nr. 9/2021, prin care se aproba lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituia măsura carantinei asupra persoanelor care soseau în România din acestea.

De asemenea, hotărârea CNSU stabilea şi regulile de aplicare a carantinei în cazul persoanelor care soseau din ţările/zonele/teritoriile din lista aprobată de Comitet.

Reamintim că Avocatul Poporului a atras atenția, la sfârșitul lunii martie, Niciuna dintre cele 20 de hotărâri adoptate în acest an de Comitetul Național pentru Situații de Urgență nu a fost publicată în Monitorul Oficial, după cum a relatat RostOnline la momentul respectiv.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost