Cluj. Zece cruci ridicate la Berchieșu, în memoria celor 40 de bărbați care au suferit moarte martirică, în 1848

Zece cruci din lemn au fost ridicate de sătenii din Berchieșu pe drumul care duce spre ,,Valea Sângelui”, locul unde în anul 1848 au suferit moarte martirică 40 de bărbați, majoritatea din Berchieșu, dar și din satele din împrejurimi, informează Radio Renașterea.

Troițele au fost sfințite, duminică, după Sfânta Liturghie. La eveniment au participat inițiatorii acestui proiect, Daniel Rusu, fiu al satului, credincioși ai parohiei, donatorii crucilor, preotul Marius Souca din parohia Frata, și preotul Vasile-Florin Negru din Berchieșu. Totodată, au fost prezenți  diacul Ioan Moldovan din Berchieșu, jucăuș, declarat Tezaur Uman Viu și Traian Balcău, rapsod popular din Ceanu Mare.

Sursa foto: Radio Renașterea

La final, preotul Marius Souca le-a vorbit celor prezenți a despre importanta și simbolistica Crucii. La rîndul său,  preotul paroh Vasile-Florin Negru a mulțumit tuturor pentru jertfă și bunăvoință și a precizat că până la sărbătoarea Sfinților Apostoli de anul viitor se vor mai dărui astfel de cruci, încât fiecărui suflet de martir îi v-a fi ridicată o cruce.

Anual, de sărbătoarea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, mai mulți preoți din satele învecinate Berchieșului oficiază pe ,,Valea Sângelui” slujba Parastasului pentru cei 40 de martiri. Aici, autoritățile locale  au  ridicat  și un monument, opera sculptorului clujean Liviu Mocanu.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost