Fără tată? Legea privind procrearea medical asistată (PMA) pentru lesbiene şi femei singure, adoptată în Franţa

Parlamentul francez a adoptat, în această săptămână, proiectul de lege privind bioetica, potrivit căruia cuplurile de femei sau femeile singure pot să aibă acces la procrearea asistată medical, transmite RFI.

Proiectul a fost  adoptat cu 326 de voturi pentru, 115 contra şi 42 de abţineri.

Potrivit RFI, extinderea procreării medical asistate (PMA) la toate femeile, deci şi la cuplurile lesbiene şi femeile celibatare, a fost o promisiune electorală făcută în 2017 de candidatul Emmanuel Macron.

Secretarul de stat responsabil cu protecția copilului, Asrien Taquet, spune despre adoptarea acestui proiect controversat că reprezintă „un moment istoric”.

Pe de altă parte, asociația „La Manif pour tous”- împreună cu alte asociaţii şi cu sprijinul bisericii catolice- a mobilizat de-a lungul lunilor şi anilor zeci de mii de persoane „contra unei PMA fără tată”.

În Franța, până acum, procrearea medical asistată era rezervată doar cuplurilor heterosexuale care sufereau de probleme de fertilitate.

De acum, orice femeie, cu vârsta de cel mult 43 de ani, poate solicita şi în Franţa la acest lucru pentru a răspunde unui „proiect parental”, scrie sursa citată.

Femeile lesbiene pot recurge la PMA și în alte țări europene, precum Suedia, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie, Irlanda, Spania sau Portugalia.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost