Jonathan Jackson, actor american convertit la Ortodoxie: Părintele Gheorghe Calciu este un mărturisitor și sfânt al vremurilor noastre

Doar smerenia lui Hristos și iubirea de vrăjmași pot combate ideologiile actuale, a spus Jonathan Jackson, actor american convertit la Ortodoxie, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Basilica.

„Cred că corectitudinea politică a scăpat de sub control și înăbușă libertatea de expresie și libertatea multor oameni de a se conecta între ei, iar aceasta este o mare problemă.

Soluția problemei nu este să adoptăm un duh militant și legalist. Creștinii ortodocși nu trebuie să adopte mentalitatea fariseică de a combate dificultățile lumii.

Tot ce trebuie să facem este să rămânem conectați la Sfânta Tradiție, la viețile sfinților și la viziunea Sfinților Părinți ai Bisericii: aceea că Biserica este Spitalul al bolnavilor și că pe calea mântuirii primim Terapie Divină. Să-l lăsăm să arunce cu piatra spre lume pe acela dintre noi care este fără de păcat, știți?…

Toți avem păcatele noastre. Unul dintre cele mai frumoase lucruri din Ortodoxie este că ea ne învață să ne concentrăm pe propria nevoie de Dumnezeu și pe propria pocăință: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”.

Înainte de împărtășire, ne rugăm în fiecare duminică: „…dintre care cel mai păcătos sunt eu”. Aceasta ni s-a predate”, a explicat Jonathan Jackson.

Întrebat dacă cinstește în mod special un anumit sfânt român, Jonathan Jackson a răspuns:

„Ce întrebare minunată, având în vedere că facem parte dintr-o parohie românească de aproximativ un an, ceea ce reprezintă o experiență incredibilă pentru mine și parohia mea. Abia acum aflu despre unii sfinți români.

În mod interesant, acum îmi vin în minte doi care nu au fost canonizați încă. Totuși eu și numeroși alți oameni credem că vor fi: Părintele Gheorghe Calciu și Părintele Arsenie Boca.

Despre părintele Gheorghe Calciu am aflat în urmă cu câțiva ani și am fost copleșit de povestea vieții sale. Am urmărit și documentarul despre viața lui și am întâlnit câțiva oameni care l-au cunoscut. Este un mărturisitor și sfânt al vremurilor noastre”.

Smerenia lui Hristos și iubirea de vrăjmași vor mai putea mișca oamenii care sunt posedați de ideologii, a spus Jonathan Jackson.

„Mă rog cu smerenie să nu pierdem duhul Ortodox, care este adevărata slavă. Mă rog cu smerenie să nu pierdem adevărata slavă a smereniei lui Hristos și a iubirii de vrăjmași. Acestea nu pot fi mimate”, a subliniat Jonathan Jackson.

Interviul integral este disponibil aici.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost