Polonia REFUZĂ să aplice deciziile Curții de Justiţie a UE. CE: Dreptul UE are întâietate față de dreptul național

Comisia Europeană se declară îngrijorată de faptul că Polonia refuză să aplice deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar din Polonia, amenintând-o cu noi sancțiuni.

Curtea Constituţională poloneză a decis, miercuri, că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale.

Tribunalul Constituţional a estimat că deciziile CJUE asupra „sistemului, principiilor şi procedurilor” tribunalelor poloneze nu sunt conforme Constituţiei poloneze, a anunţat un judecător al instanţei poloneze, a transmis AFP, citată de Agerpres.

Imediat, CE a reacționat și a transmis printr-un comunicat de presă că:

1.dreptul UE are întâietate față de dreptul național;

2. toate hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene, inclusiv ordonanțele privind măsuri provizorii, sunt obligatorii pentru toate autoritățile și instanțele naționale ale statelor membre.

„Comisia nu va ezita să facă uz de competențele care îi revin în temeiul tratatelor pentru a asigura aplicarea uniformă și integritatea dreptului Uniunii”, se precizează în comunicatul CE.

Comisia Europeană a deschis împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement în urma reformelor judiciare şi a activat împotriva ei articolul 7 din Tratatul UE, care în final poate duce la pierderea dreptului de vot al unei ţări în Consiliul UE, dacă toate celelalte sunt de acord.

O nouă procedură de infringement este acum avută în vedere în urma disputei privind întâietatea normelor de drept, scrie Agerpres.

Reamintim că, joi, CE a deschis mai multe proceduri de infringement împotriva Ungariei și Poloniei din cauza legislației privind comunitatea LGBT, după cum a relatat RostOnline.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Polonia REFUZĂ să aplice deciziile Curții de Justiţie a UE. CE: Dreptul UE are întâietate față de dreptul național”

Comentariile sunt închise.