INTERZIS în clasă elevilor nevaccinați sau netrecuți prin boală, la incidență de peste 6 la mia de locuitori. Scenariile anunțate de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat, marți, că nu o să fie permisă prezența fizică la școală a elevilor nevaccinați împotriva covid sau a celor care nu au trecut  prin boală, în cazul în care incidență este de peste 6 la mia de locuitori.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei videoconferințe cu prefecții, condusă de premierul Florin Cîțu.

Ministrul Sănătății a confirmat că se discută mai multe scenarii privind desfășurarea orelor de curs pentru situația în care incidența depășește 6 la mia de locuitori, însă în nicio variantă nu este luată în calcul prezența fizică la școală a elevilor nevaccinați sau netrecuți prin boală.

Principalele declarații făcute de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă:

-Se va opta pentru participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate se menține sub 6 la mia de locuitori.

-Când incidența trece peste 6  la mia de locuitori, lucrăm acum cu două posibile scenarii: unul este trecerea în învățământ online integral; sau sistem hibrid – cu învățământ online pentru copiii care sunt nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a continua învățământul față în față pentru copiii care sunt vaccinați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

-Referitor la mijloacele de protecție, se menține obligativitatea purtării măștii în spațiile închise. În spațiile deschise masca nu este obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, pentru că acolo anticipăm că vor avea loc aglomerații de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică.

-Activitatea sportivă se poate desfășura preferabil în spații exterioare. Dacă condițiile meteo nu permit, se poate desfășura în interior, până la incidență de 2 la mie fără mască de protecție.

-Suplimentar față de cea fost prevăzut în anul anterior, măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și la nivelul universităților și facultăților trebuie să fie măști de uz medical. Deci, nu se mai permite utilizarea măștilor textile.

Ministrul Sănătății a susținut că aceste măsuri sunt luate  „deoarece cifrele privind incidența infecției și severitatea infecției cu covid-19 la copii sunt îngrijorătoare, atât la nivel internațional, cât și la nivel național”.

Ce vedem, acum, în zilele acestea: sunt rate destul de crescute de spitalizare pentru copii infectați cu covid, a subliniat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, fără să ofere vreo statistică concretă care să susțină ipoteza menționată.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost