Patriarhul Daniel: Fiecare biserică ortodoxă este un Tabor în care ne întâlnim cu Hristos

Fiecare biserică ortodoxă este un Tabor, un loc în care ne întâlnim cu Hristos, în care pregustăm slava Împărăției Cerurilor prin Sfintele Taine și ne pregătim pentru înviere, pentru bucuria comuniunii veșnice în iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh, a spus vineri Patriarhul Daniel la hramul de vară al Mănăstirii Cernica, anunță Basilica.ro.

Praznicul Schimbării la Față a fost rânduit în august, ultima lună a anului bisericesc, „deoarece ultima lună vorbește despre cele din urmă ale oamenilor, despre sfârșitul vieții omului și despre sfârșitul istoriei”.

„Cântările din Minei spun că slava Mântuitorului de pe Muntele Taborului s-a arătat ucenicilor ca să înțeleagă că aceasta era slava celui dintâi om, Adam, care a fost creat după chipul lui Dumnezeu și trebuia, dacă asculta de Dumnezeu, să ajungă la slavă prin asemănarea cu Dumnezeu”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Potrivit sursei citate, Patriarhul a explicat că toți sfinții în Biserica Ortodoxă au în jurul capului aureolă, sau nimb, care înseamnă Lumina Taborică.

„De aceea, Schimbarea la Față, ca sărbătoare, este prototipul iconografiei ortodoxe. Iconografia ortodoxă nu pictează pe sfinți așa cum au fost ei, ci transfigurați, sau luminați.

În icoana ortodoxă sfântul este pictat în lumina Împărăției Cerurilor. Este o vedere profetică, anticipată, a slavei, a bucuriei și a păcii din Împărăția Cerurilor”, precizat Patriarhul Daniel.

Totodată, Patriarhul a amintit că luna august este marcată de trei mari praznice dedicate Mântuitorului, Maicii Domnului și Sf. Ioan Botezătorului, amintind că ei sunt reprezentați și pe icoana Deisis, a Judecății de Apoi.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost