Valeriu Gheorghiță CONFIRMĂ riscul de MIOCARDITĂ la copiii care se vaccinează, dar anunță campanie de promovare a vaccinării pentru categoria 5-11 ani

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a confirmat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că miocardita- inflamație a mușchiului cardiac- este o posibilă reacție adversă în cazul copiilor care se vaccinează anti-covid.

Întrebat fiind despre temerea existentă în rândul părinților privind vaccinarea copiilor și, mai ales despre riscul de miocardită ca reacție adversă la vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a răspuns:

„Aș vrea să spun pentru început faptul că înțeleg din toate punctele de vedere înțeleg perfect și preocuparea și îngrijorarea și ezitarea pe care părinții o au. Noi ceea ce vom face în perioada următoare este să comunicăm mai intens pe această temă, cu preponderență pe populația tânără, inclusiv copiii, tocmai pentru a oferi suficiente informații părinților, legat de profilul de siguranță al vaccinurilor, de eficacitate, de eficiență, de beneficiile directe și indirecte, dar și de această problemă particulară legată într-adevăr de riscul de miocardită.

Ce este miocardita? Pe scurt, este o inflamație a mușchiului cardiac, care nu este specifică vaccinării împotriva COVID-19, ea este regăsită ca potențială reacție adversă și la alte tipuri de vaccinuri și care este în mod obișnuit cauzată de mai mulți agenți infecțioși atât virali, bacterieni, parazitari, fungi ș.a.m.d. Deci are o cauză multiplă, sunt multiple cauze care pot să determine această inflamație a mușchiului cardiac, sunt cauze infecțioase sau neinfecțioase.

În mod particular, pentru vaccinurile împotriva COVID-19, la vaccinurile pe bază de ARN mesager, s-a observat că la persoanele cu vârsta sub 30 de ani, deci în general persoane tinere și mai ales persoanele de sex masculin, există o frecvență ușor mai crescută decât se regăsește în populația generală, decât frecvența întâlnită în populația generală, după administrarea dozei 2 din schema de vaccinare, în general timpul de apariție este la circa două-trei zile după administrarea dozei 2, dar există o supraveghere în general de până la 28 de zile. Dar cele mai multe cazuri raportate au fost în primele șapte zile după administrarea dozei doi.

Evoluția a fost ușoară în toate cazurile, în sensul în care durata de spitalizare a fost de două-trei până la patru zile, comparativ sunt aici din ce în ce mai multe date științifice deja disponibile și publicate și care au stat și la baza efectuării unui raport risc-beneficiu atunci când Agenția americană pentru Alimente și Medicamente a autorizat vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer, în sensul în care s-a comparat evoluția miocarditei după vaccinare cu evoluția miocarditei din COVID și evoluția miocarditei clasice.

Şi, din acest punct de vedere, evoluția miocarditei după vaccinare a fost foarte bună, practic în toate cazurile în primele cinci zile s-a recuperat complet fracția de ejecție, adică modificările care au survenit la nivelul activității cardiace”.

Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că au existat discuții „în cadrul Comitetului cu experți din zona medicală, medicină de familie, inclusiv pediatrie” și „nu se recomandă o evaluare particulară pentru această grupă de vârstă față de ceea ce deja se cunoaște, adică un examen clinic în care să ne asigurăm că, la momentul prezentării, copilul nu are febră, să identificăm celelalte eventuale situații care necesită precauție, cum ar fi un istoric de reacții alergice”.

„Deci cum acestea sunt lucrurile care se fac de rutină, nu este nimic ieșit din comun, nu este nimic particular şi nu va fi o atitudine diferită față de ceea ce s-a întâmplat acum. Singurul lucru este legat de dozaj. Vom folosi alte tipuri de flacoane care sunt destinate pentru această grupă de vârstă, supravegherea se face la fel, tot cu durată de 15 minute, practic procesul în sine rămâne neschimbat”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Valeriu Gheorghiță CONFIRMĂ riscul de MIOCARDITĂ la copiii care se vaccinează, dar anunță campanie de promovare a vaccinării pentru categoria 5-11 ani”

Comentariile sunt închise.