Legea porcului, contestată puternic de gospodari: Să lase țăranul să crească animalele cum e tradiția!

Legea porcului, inițiată de UDMR, este puternic contestată de țăranii români, solicitându-se eliminarea restricțiilor impuse pentru creșterea porcilor în gospodării.

Noua legea a porcului, susținută de PNL-PSD-UDMR și USR, interzice țăranilor să crească mai mult de cinci porci în gospodărie. Al șaselea devine ilegal și aduce minimum cinci mii de lei, amendă. Țăranii nu mai au voie să hrănească porcii cu lături, vânzarea animalelor fiind permisă doar pentru țăranii care și-au făcut firmă.

Să lase țăranul să crească animalele cum e tradiția la noi!

„Sunt născut-crescut în comuna Frăsinet, de meserie operator-însămânțător. Și crescător de animale. Țăran! De la țară… Am o scroafă, a fătat deja șapte purcei. Cu ea s-ar face opt. După noua lege, ce ar trebui să fac cu diferența de la cinci până la opt? Să-i omor, n-am cum. Să-i arunc, nu mă îndur. Să ne lase să creștem! Că dacă ne interzice reproducția, n-o să mai avem de unde să creștem nu cinci, unul! Pentru că n-o să avem de unde să cumpărăm. Că marii fermieri n-o să ne vândă nouă un purcel, doi, lui tanti Leana sau lui Tanti Gherghina. Și-o să ne facă să ne lipsim de tot. Să mergem la supermarket, să cumpărăm din Spania, din Germania, din Olanda… Sunt proprietar, în curtea mea, să vină să-mi interzică! Să vină să mi-i numere! Deci, nu se poate! Să ne lase-n pace!”, spune Mihai Gherase, potrivit Digi24.

Și Ionuț Cartan, gospodar care lucrează pământul și crește animale, este revoltat de această lege.

„Dacă mai avem și noi două-trei rude pe la oraș, să le creștem și lor câte un porc, nu cred că e o problemă. Și, oricum, la noi aici în comună s-a diminuat foarte mult creșterea porcului. Să ne dea și-o alternativă. Adică nu să impui drastic, domne, nu mai puteți să creșteți și punct. Sau nu puteți să faceți reproducție. Că degeaba poți să crești, dacă nu poți să faci reproducție. Să gândească mai bine! Să lase țăranul în pace, să crească animalele cum e tradiția la noi”, spune Ionuț Cartan, potrivit sursei citate.

Inițiat de UDMR, proiectul noii legi a porcului este susținut de PSD, PNL și USR. A fost votată în Senat și așteaptă votul Camerei Deputaților.

Reamintim că partidul AUR a solicitat în vară retragerea proiectului privind creșterea porcilor în gospodării, în varianta inițiată atunci de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), după cum a informat RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost